090212_inr_hagberg_1.jpg\

Göran Hagberg lämnade Sverigedemokraterna 2003. Nu gör han comeback i SPI.

Före detta sverigedemokrat startar SPI-avdelning

Publicerad 2009-02-12

Den före detta sverigedemokraten Göran Hagberg gör comeback i politiken. Nu startar han en lokalavdelning för Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) i hemstaden Kristinehamn, skriver Kristinehamnsposten.

Göran Hagberg orsakade en hel del uppståndelse hösten 2003 då det avslöjades att han hade skickat antisemitiska brev till Kulturdepartementet. Brevet var skickat år 2002, samma år som han kandiderade till kommunfullmäktige och tog mandat för Sverigedemokraterna.

I brevet till Kulturdepartementet skrev Hagberg bland annat: "Sedan har vi Stalin och halvjuden Lenin, dom utrotade nästan 90 miljoner av sitt folk eget folk, var väl även människor det, eller räknas inte dom? Där satt i höga positioner mestadels judar och halvjudar som utplånade det Ryska (sic) folket. dom rev ner kyrkor plågade kvinnor och barn, skall man sedan tycka synd om judarna, jag bara undrar?"

När Hagbergs brev blev känt för Sverigedemokraterna hotades han med uteslutning. Men Hagberg lämnade istället självmant. Sitt avhopp motiverade han med att partiet bara fokuserade på invandringsfrågan. Samt att Sverigedemokraterna ville utesluta honom om det kommunala mandatstödet.

Nu startar alltså Göran Hagberg en lokalavdelning för Sveriges Pensionärers Intresseparti. Ett parti som den senaste tiden har fått flera tillskott från missnöjda sverigedemokrater. Sverigedemokraternas ordförande i Jönköping, Kjell Ek, gick bland annat nyligen över till partiet.

Göran Hagberg säger till Kristinehamnsposten att SPI kommer att kandidera till kommunfullmäktige 2010 samt att han har som förhoppning att partiet ska ställa upp i kyrkovalet i höst.

Relaterade artiklar


SD-politiker spred antisemitism
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.