090212_inr_hagberg_1.jpg\

Göran Hagberg lämnade Sverigedemokraterna 2003. Nu gör han comeback i SPI.

Före detta sverigedemokrat startar SPI-avdelning

Publicerad 2009-02-12

Den före detta sverigedemokraten Göran Hagberg gör comeback i politiken. Nu startar han en lokalavdelning för Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) i hemstaden Kristinehamn, skriver Kristinehamnsposten.

Göran Hagberg orsakade en hel del uppståndelse hösten 2003 då det avslöjades att han hade skickat antisemitiska brev till Kulturdepartementet. Brevet var skickat år 2002, samma år som han kandiderade till kommunfullmäktige och tog mandat för Sverigedemokraterna.

I brevet till Kulturdepartementet skrev Hagberg bland annat: "Sedan har vi Stalin och halvjuden Lenin, dom utrotade nästan 90 miljoner av sitt folk eget folk, var väl även människor det, eller räknas inte dom? Där satt i höga positioner mestadels judar och halvjudar som utplånade det Ryska (sic) folket. dom rev ner kyrkor plågade kvinnor och barn, skall man sedan tycka synd om judarna, jag bara undrar?"

När Hagbergs brev blev känt för Sverigedemokraterna hotades han med uteslutning. Men Hagberg lämnade istället självmant. Sitt avhopp motiverade han med att partiet bara fokuserade på invandringsfrågan. Samt att Sverigedemokraterna ville utesluta honom om det kommunala mandatstödet.

Nu startar alltså Göran Hagberg en lokalavdelning för Sveriges Pensionärers Intresseparti. Ett parti som den senaste tiden har fått flera tillskott från missnöjda sverigedemokrater. Sverigedemokraternas ordförande i Jönköping, Kjell Ek, gick bland annat nyligen över till partiet.

Göran Hagberg säger till Kristinehamnsposten att SPI kommer att kandidera till kommunfullmäktige 2010 samt att han har som förhoppning att partiet ska ställa upp i kyrkovalet i höst.

Relaterade artiklar


SD-politiker spred antisemitism
Alexander Bengtsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA