Första Baltic-pride i Riga hotas

Publicerad 2009-05-15

Med hänvisning till allmänhetens "hälsa och moral" har lokala myndigheter i Riga förbjudit lördagens pridedemonstration i Riga. Beslutet har överklagats av Mozaika, Lettlands motsvarighet till svenska RFSL.

Klockan tio på fredagsförmiddagen inleddes en domstolsförhandling för att fastställa om förbudet av marschen är laglig eller inte. Först på eftermiddagen väntas ett slutgiltigt beslut.

Marschen planerades gå genom Rigas gator med start mitt på dagen på lördag. Men nu är tillståndet för manifestationen indraget. Istället erbjöds Pride-deltagarna att få gå på småvägar i utkanten av staden, något som arrangörerna vägrat att gå med på.

Hänvisning till hälsa och moral


Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher beslutade att dra tillbaka sitt tillstånd för lördagens pridedemonstration. Nämnden hänvisade bland annat till att marschen hotar allmänhetens "hälsa och moral" samt att det fanns en ökad hotbild mot deltagarna.

Men organisationen "Mozaika", som är med och arrangerar marschen, skriver i ett pressmeddelande att polisen fortfarande anser sig kunna garantera säkerheten för deltagarna. Ordförande Linda Freimane menar att förbudet istället handlar om en politisk anpassning inför stundande valtider.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA