Första Baltic-pride i Riga hotas

Publicerad 2009-05-15

Med hänvisning till allmänhetens "hälsa och moral" har lokala myndigheter i Riga förbjudit lördagens pridedemonstration i Riga. Beslutet har överklagats av Mozaika, Lettlands motsvarighet till svenska RFSL.

Klockan tio på fredagsförmiddagen inleddes en domstolsförhandling för att fastställa om förbudet av marschen är laglig eller inte. Först på eftermiddagen väntas ett slutgiltigt beslut.

Marschen planerades gå genom Rigas gator med start mitt på dagen på lördag. Men nu är tillståndet för manifestationen indraget. Istället erbjöds Pride-deltagarna att få gå på småvägar i utkanten av staden, något som arrangörerna vägrat att gå med på.

Hänvisning till hälsa och moral


Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher beslutade att dra tillbaka sitt tillstånd för lördagens pridedemonstration. Nämnden hänvisade bland annat till att marschen hotar allmänhetens "hälsa och moral" samt att det fanns en ökad hotbild mot deltagarna.

Men organisationen "Mozaika", som är med och arrangerar marschen, skriver i ett pressmeddelande att polisen fortfarande anser sig kunna garantera säkerheten för deltagarna. Ordförande Linda Freimane menar att förbudet istället handlar om en politisk anpassning inför stundande valtider.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA