Första Baltic-pride i Riga hotas

Publicerad 2009-05-15

Med hänvisning till allmänhetens "hälsa och moral" har lokala myndigheter i Riga förbjudit lördagens pridedemonstration i Riga. Beslutet har överklagats av Mozaika, Lettlands motsvarighet till svenska RFSL.

Klockan tio på fredagsförmiddagen inleddes en domstolsförhandling för att fastställa om förbudet av marschen är laglig eller inte. Först på eftermiddagen väntas ett slutgiltigt beslut.

Marschen planerades gå genom Rigas gator med start mitt på dagen på lördag. Men nu är tillståndet för manifestationen indraget. Istället erbjöds Pride-deltagarna att få gå på småvägar i utkanten av staden, något som arrangörerna vägrat att gå med på.

Hänvisning till hälsa och moral


Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher beslutade att dra tillbaka sitt tillstånd för lördagens pridedemonstration. Nämnden hänvisade bland annat till att marschen hotar allmänhetens "hälsa och moral" samt att det fanns en ökad hotbild mot deltagarna.

Men organisationen "Mozaika", som är med och arrangerar marschen, skriver i ett pressmeddelande att polisen fortfarande anser sig kunna garantera säkerheten för deltagarna. Ordförande Linda Freimane menar att förbudet istället handlar om en politisk anpassning inför stundande valtider.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.