Framåt för högerpopulister i grekiska valet.

Publicerad 2009-10-05

Det högerpopulistiska partiet Laos gick framåt i söndagens val till grekiska parlamentet. Partiet ökade från 3,8 procent till 5,6 och tar därmed 15 av parlamentets 300 mandat.

Laos ökning innebär att partiet på allvar etablerat sig i den grekiska politiken. Partiet bildades så sent som 2000 efter att partiledaren, George Karatzefaris, blivit utesluten ur det konservativa Ny demokrati. Sedan dess har partiet gått framåt i varje val. 2002 fick partiet 2,2 procent av rösterna. 2007 tog sig Laos, som första högerextrema parti på 28 år, in i parlamentet. Även i valen till Europaparlamentet har partiet gått framåt. 2004 fick partiet 4,1 procent och ett mandat. I juni ökade partiet till två mandat och 7,2 procent av rösterna

– Efter att vi klarat vårt mål med 15 platser i parlamentet tar vi vårt ansvar och kommer vara den starka oppositionen gentemot PASOK, säger partiledaren George Karatzefaris åp partiets hemsida.

Kontroversiell ledare


LAOS är motståndare till ett turkiskt medlemskap i EU och vill se hårdare tag mot grannlandet Makedonien. Partiet drivs av den kontroversielle George Karatzefaris som blev omskriven i samband med World Trade Center attentatet då han hävdade att attacken "utan tvivel orsakades av USA:s judiska sionisters handlande". Han äger också en tv-kanal och en tidning vilka ger honom utrymme att sprida sitt budskap.

Framgång för vänstern


Det grekiska valet kom annars att präglas av framgången för det socialdemokratiska partiet Pasok. Partiet får, enligt de senaste siffrorna, drygt 44 procent av rösterna, en ökning med sex procentenheter. Valet stora förlorare är det konservativa partiet Ny demokrati som ser ut att landa på 33,5 procent, att jämföra med 41,8 procent i valet för två år sedan.
Laos blir med sina 5,6 procent landets fjärde största parti.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA