090915_utr_norgeval_3.jpg\

De norska väljarna fortsätter att ge sitt stöd till Fremskrittspartiet.
FOTO: Expo.

Framgång för norska högerpopulister

Publicerad 2009-09-15

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet ökade i det norska stortingsvalet. Men regeringsmakten nådde de inte. Den rödgröna alliansen får behålla regeringsmakten.

Det blev ännu en framgång för Siv Jensens Fremskrittsparti. Partiet befäste under gårdagens val till Stortinget sin position som Norges andra största parti med 22,9 procent av rösterna. Det är en ökning med ungefär en procentenhet.
Men den uttalade målsättningen om att nå regeringsmakten uppfylldes inte. Trots Fremskrittspartiets framgång är det ändå Socialdemokraterna som räknas som valets stora vinnare. Jens Stoltenbergs parti ökade med två procentenheter och får behålla makten och regera tillsammans med Senterpartiet och Socialistisk Venstre.

Gratulationer från SD


Fremskrittspartiets framgångar uppmärksammas av Sverigedemokraterna:

"Man har inte bara gått framåt och befäst sin position som landets näst största parti, utan man är dessutom största parti i en rad norska kommuner. Detta trots att övriga partier gjort allt för att smutskasta och håna Fremskrittspartiet.", skriver partistyrelseledamoten Richard Jomshof på sin blogg.

Sverigedemokraterna har flera gånger klargjort att de inspireras av Siv Jensens parti. Men Sverigedemokraterna får kalla handen av de norska högerpopulisterna.

- Vi har inget att tillföra Sverigedemokraterna. Det är inte ett parti som vi har nåt gemensamt med. Vi är ett liberalt parti som står för frihet och för att alla ska behandlas lika, sa partiets generalsekreterare i gårdagens Expressen.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro