090915_utr_norgeval_3.jpg\

De norska väljarna fortsätter att ge sitt stöd till Fremskrittspartiet.
FOTO: Expo.

Framgång för norska högerpopulister

Publicerad 2009-09-15

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet ökade i det norska stortingsvalet. Men regeringsmakten nådde de inte. Den rödgröna alliansen får behålla regeringsmakten.

Det blev ännu en framgång för Siv Jensens Fremskrittsparti. Partiet befäste under gårdagens val till Stortinget sin position som Norges andra största parti med 22,9 procent av rösterna. Det är en ökning med ungefär en procentenhet.
Men den uttalade målsättningen om att nå regeringsmakten uppfylldes inte. Trots Fremskrittspartiets framgång är det ändå Socialdemokraterna som räknas som valets stora vinnare. Jens Stoltenbergs parti ökade med två procentenheter och får behålla makten och regera tillsammans med Senterpartiet och Socialistisk Venstre.

Gratulationer från SD


Fremskrittspartiets framgångar uppmärksammas av Sverigedemokraterna:

"Man har inte bara gått framåt och befäst sin position som landets näst största parti, utan man är dessutom största parti i en rad norska kommuner. Detta trots att övriga partier gjort allt för att smutskasta och håna Fremskrittspartiet.", skriver partistyrelseledamoten Richard Jomshof på sin blogg.

Sverigedemokraterna har flera gånger klargjort att de inspireras av Siv Jensens parti. Men Sverigedemokraterna får kalla handen av de norska högerpopulisterna.

- Vi har inget att tillföra Sverigedemokraterna. Det är inte ett parti som vi har nåt gemensamt med. Vi är ett liberalt parti som står för frihet och för att alla ska behandlas lika, sa partiets generalsekreterare i gårdagens Expressen.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA