090915_utr_norgeval_3.jpg\

De norska väljarna fortsätter att ge sitt stöd till Fremskrittspartiet.
FOTO: Expo.

Framgång för norska högerpopulister

Publicerad 2009-09-15

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet ökade i det norska stortingsvalet. Men regeringsmakten nådde de inte. Den rödgröna alliansen får behålla regeringsmakten.

Det blev ännu en framgång för Siv Jensens Fremskrittsparti. Partiet befäste under gårdagens val till Stortinget sin position som Norges andra största parti med 22,9 procent av rösterna. Det är en ökning med ungefär en procentenhet.
Men den uttalade målsättningen om att nå regeringsmakten uppfylldes inte. Trots Fremskrittspartiets framgång är det ändå Socialdemokraterna som räknas som valets stora vinnare. Jens Stoltenbergs parti ökade med två procentenheter och får behålla makten och regera tillsammans med Senterpartiet och Socialistisk Venstre.

Gratulationer från SD


Fremskrittspartiets framgångar uppmärksammas av Sverigedemokraterna:

"Man har inte bara gått framåt och befäst sin position som landets näst största parti, utan man är dessutom största parti i en rad norska kommuner. Detta trots att övriga partier gjort allt för att smutskasta och håna Fremskrittspartiet.", skriver partistyrelseledamoten Richard Jomshof på sin blogg.

Sverigedemokraterna har flera gånger klargjort att de inspireras av Siv Jensens parti. Men Sverigedemokraterna får kalla handen av de norska högerpopulisterna.

- Vi har inget att tillföra Sverigedemokraterna. Det är inte ett parti som vi har nåt gemensamt med. Vi är ett liberalt parti som står för frihet och för att alla ska behandlas lika, sa partiets generalsekreterare i gårdagens Expressen.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA