svp_raven.jpg\

SVP:s uppmärksammade valaffisch

Främlingsfientlig valkampanj i Schweiz

Publicerad 2009-02-09

Under söndagen röstade en klar majoritet av Schweizarna ja till fortsatt arbetskraftsinvandring från EU. Sammanlagt röstade 60 procent för förslaget som innebär att landet förnyar sitt avtal med EU. Valets stora förlorare är Schweiziska folkpartiet (SVP) som i valrörelsen varnat för att ett nej kommer att innebära en ökad invandring från öst.

SVP:s kampanj har anklagats för att vara främlingsfientlig. Partiet har kallat Bulgarien och Rumänien för "Europas tredje världen". På en av partiets valaffischer har det påstådda hotet från landets grannar i öst illustrerats med två svarta korpar som pickar på den Schweizisk kartan.

Inte första gången


Det är inte första gången SVP anklagas för att driva främlingsfientliga kampanjer. I valrörelsen 2007, då partiet slutligen lyckades bli landets största parti, orsakade partiets affischer starka reaktioner bland såväl frivilligorganisationer som politiska motståndare.

En av partiets anslag visade en bild på en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan "Var lever vi, Baden eller Bagdad". En annan av affischerna visade tre vita får som står på en schweizisk flagga och sparkar ut ett fjärde svart får. Bilden var partiets sätt att illustrera deras förslag om att utländska familjer ska kunna utvisas om någon i familjen döms för våldsdåd, narkotikabrott eller bedrägeri.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA