svp_raven.jpg\

SVP:s uppmärksammade valaffisch

Främlingsfientlig valkampanj i Schweiz

Publicerad 2009-02-09

Under söndagen röstade en klar majoritet av Schweizarna ja till fortsatt arbetskraftsinvandring från EU. Sammanlagt röstade 60 procent för förslaget som innebär att landet förnyar sitt avtal med EU. Valets stora förlorare är Schweiziska folkpartiet (SVP) som i valrörelsen varnat för att ett nej kommer att innebära en ökad invandring från öst.

SVP:s kampanj har anklagats för att vara främlingsfientlig. Partiet har kallat Bulgarien och Rumänien för "Europas tredje världen". På en av partiets valaffischer har det påstådda hotet från landets grannar i öst illustrerats med två svarta korpar som pickar på den Schweizisk kartan.

Inte första gången


Det är inte första gången SVP anklagas för att driva främlingsfientliga kampanjer. I valrörelsen 2007, då partiet slutligen lyckades bli landets största parti, orsakade partiets affischer starka reaktioner bland såväl frivilligorganisationer som politiska motståndare.

En av partiets anslag visade en bild på en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan "Var lever vi, Baden eller Bagdad". En annan av affischerna visade tre vita får som står på en schweizisk flagga och sparkar ut ett fjärde svart får. Bilden var partiets sätt att illustrera deras förslag om att utländska familjer ska kunna utvisas om någon i familjen döms för våldsdåd, narkotikabrott eller bedrägeri.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA