svp_raven.jpg\

SVP:s uppmärksammade valaffisch

Främlingsfientlig valkampanj i Schweiz

Publicerad 2009-02-09

Under söndagen röstade en klar majoritet av Schweizarna ja till fortsatt arbetskraftsinvandring från EU. Sammanlagt röstade 60 procent för förslaget som innebär att landet förnyar sitt avtal med EU. Valets stora förlorare är Schweiziska folkpartiet (SVP) som i valrörelsen varnat för att ett nej kommer att innebära en ökad invandring från öst.

SVP:s kampanj har anklagats för att vara främlingsfientlig. Partiet har kallat Bulgarien och Rumänien för "Europas tredje världen". På en av partiets valaffischer har det påstådda hotet från landets grannar i öst illustrerats med två svarta korpar som pickar på den Schweizisk kartan.

Inte första gången


Det är inte första gången SVP anklagas för att driva främlingsfientliga kampanjer. I valrörelsen 2007, då partiet slutligen lyckades bli landets största parti, orsakade partiets affischer starka reaktioner bland såväl frivilligorganisationer som politiska motståndare.

En av partiets anslag visade en bild på en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan "Var lever vi, Baden eller Bagdad". En annan av affischerna visade tre vita får som står på en schweizisk flagga och sparkar ut ett fjärde svart får. Bilden var partiets sätt att illustrera deras förslag om att utländska familjer ska kunna utvisas om någon i familjen döms för våldsdåd, narkotikabrott eller bedrägeri.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.