090213_utr_vilder.jpg\

Geert Wilders, partiledare för frihetspartiet.

Geert Wilders stoppad

Publicerad 2009-02-13

Det holländska frihetspartiets ledare, Geert Wilders, stoppades igår på Heathrows flygplats utanför London. Wilders som kommit för visa sin film "Fitna" i det brittiska parlamentet hade sedan tidigare ålagts inreseförbud till landet.

Geert Wilders fick aldrig chansen att visa sin starkt kritiserade film, skriver The Independet UK. Anledningen till att holländaren ålades inreseförbud var att hans besök kunde skapa spänningar i landet som skulle kunna vara en fara för både Wilders själv och även för allmänheten.

Inbjuden av högerpopulister


Wilders som hade blivit inbjuden av populistiska UK Indipendence party (UKIP) beskrev beslutet som "svagt och fegt". UKIP har dock förklarat att filmen kommer att visas även om inte Wilders kan närvara i samband med visningen. "Fitna" har tidigare visats i det danska folketinget.

Muslimsk organisation protesterar


Det är inte bara Wilders meningsfränder som har protesterat mot beslutet att neka honom inträde i Storbritannien. Den muslimska organisationen Quilliam Foundation skriver i ett pressmeddelande att bemötandet av holländaren är ett dåligt tillvägagångssätt. Organisationen menar att Wilders istället bör utmanas med argument.

Åtalad för hets mot folk grupp


Wilders har fått utstå en massiv kritik för sin film. I filmen framställs muslimer som våldsamma och kopplas samman med bland annat bombningarna av World trade center. Wilders åtalades nyligen för hets mot folkgrupp i Holland då han ansågs ha gjort sig skyldig till uppviglande och diskriminerande uttalanden om muslimer.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA