090213_utr_vilder.jpg\

Geert Wilders, partiledare för frihetspartiet.

Geert Wilders stoppad

Publicerad 2009-02-13

Det holländska frihetspartiets ledare, Geert Wilders, stoppades igår på Heathrows flygplats utanför London. Wilders som kommit för visa sin film "Fitna" i det brittiska parlamentet hade sedan tidigare ålagts inreseförbud till landet.

Geert Wilders fick aldrig chansen att visa sin starkt kritiserade film, skriver The Independet UK. Anledningen till att holländaren ålades inreseförbud var att hans besök kunde skapa spänningar i landet som skulle kunna vara en fara för både Wilders själv och även för allmänheten.

Inbjuden av högerpopulister


Wilders som hade blivit inbjuden av populistiska UK Indipendence party (UKIP) beskrev beslutet som "svagt och fegt". UKIP har dock förklarat att filmen kommer att visas även om inte Wilders kan närvara i samband med visningen. "Fitna" har tidigare visats i det danska folketinget.

Muslimsk organisation protesterar


Det är inte bara Wilders meningsfränder som har protesterat mot beslutet att neka honom inträde i Storbritannien. Den muslimska organisationen Quilliam Foundation skriver i ett pressmeddelande att bemötandet av holländaren är ett dåligt tillvägagångssätt. Organisationen menar att Wilders istället bör utmanas med argument.

Åtalad för hets mot folk grupp


Wilders har fått utstå en massiv kritik för sin film. I filmen framställs muslimer som våldsamma och kopplas samman med bland annat bombningarna av World trade center. Wilders åtalades nyligen för hets mot folkgrupp i Holland då han ansågs ha gjort sig skyldig till uppviglande och diskriminerande uttalanden om muslimer.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.