Haiders hemliga älskare talar ut

Publicerad 2009-10-12

I helgen var det ett år sedan den högerpopulistiske politikern Jörg Haider avled efter en våldsam bilkrasch. Lagom till årsdagen talar Haiders hemlige älskare ut om parets relation och politikerns sista timmar i livet.

Det var den tyska tidningen Bild som i förra veckan publicerade den uppmärksammade intervjun med den 31-årige servitören "René".

Enligt mannen träffades de två på en krog då Haider erbjöd sig att bjuda René på en drink. Det var åtta år sedan. Sedan dess ska de två ha träffats regelbundet.

Tar på sig skulden


Enligt René ska de bland annat ha träffats bara några timmar innan dödsolyckan. Då lämnade Haider Renés lägenhet och gav sig av till en bar för homosexuella. Efter ett tag ringde han och bad att få sova hemma hos René men han sa nej.

Resten är känt som ett av Österrikisk politiks mest dramatiska ögonblick. På morgonen till lördagen den 11 oktober hittades Haiders bil kvaddad. Enligt de efterföljande utredningarna ska Haider har varit starkt påverkad av alkohol när han i 140 kilometer i timmen kraschade sin bil.

I intervjun tar René på sig skulden för Haiders död. Om han hade låtit honom sova hemma hos honom den där natten skulle hans stora kärlek levt i dag, menar han.

Upprör BZÖ
Uppgifterna i Bild har fått Gerald Grosz, vice ordförande för Haiders gamla parti BZÖ att rasa, berättar Göteborgs Posten.
– En toapapperstidning, ska den upprörde Grosz ha sagt om tidningen Bild.

Jörg Haiders hustru, Claudia Haider har envist förnekat alla uppgifter om hennes man var bi- eller homosexuell.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA