1_1468.jpg\

Stockholms tingsrätt anser att Carl P Herslow har brutit mot upphovsrätten och dömer honom att betala en halv miljon kronor i skadestånd till Stim.
FOTO: Kenny Hjälte

Halv miljon i skadestånd för Carl P Herslow

Publicerad 2009-04-24

Skånepartiets ordförande Carl P Herslow har ålagts att betala en halv miljon kronor i skadestånd för att han i sitt närradioprogram brutit mot upphovsrätten.

Det är Föreningen svenska tonsättares musikbyrå, Stim, som stämt Carl P Herslow för att han i Skånepartiet Malmös närradiosändningar och radio från partiets webbsida utan tillstånd sänt musik. Oenigheten mellan STIM och Carl P Herslow har lett till en mångårig tvist, som nu har gått till domstol. Carl P Herlow åläggs av Stockholms tingsrätt att betala 529 226 kronor till Stim samt att ersätta föreningens rättegångskostnader med 251 223 kronor. Carl P Herlow protesterar mot domen bland annat med hänvisning till att Stims tariffer inte är kopplade antalet faktiska lyssnare.

– Tarifferna bygger emellertid på de avtal som träffats mellan Stim och branschorganisationerna Närradions riksförbund och Sveriges Närradioförbund och kan därför, enligt domen, inte betraktas som annat än skäliga säger Per A Jönsson jurist på Stim i ett uttalande

Carl P Herslow säger till Expo.se att han kommer att överklaga domen och att radiosändningarna fram till dess kommer att fortsätta, fast utan musik. Domen anser han mer eller mindre vara beställd av partiets politiska motståndare.

Om Herslow väljer att sända musik utan tillstånd i radioutsändningarna så hotas han av ett vite på 250 000 kronor

Skånepartiets verksamhet har sedan tidigt 1980-tal kretsat kring partiets närradiostation dit lyssnare har kunnat ringa in och önska musik. Partiet, som bildades 1979 av Carl P Herslow, är kritiskt till islam och en av punkterna i partiprogrammet lyder "Islam avlägsnas, muslimerna får flytta från Skåne".
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA