1_1468.jpg\

Stockholms tingsrätt anser att Carl P Herslow har brutit mot upphovsrätten och dömer honom att betala en halv miljon kronor i skadestånd till Stim.
FOTO: Kenny Hjälte

Halv miljon i skadestånd för Carl P Herslow

Publicerad 2009-04-24

Skånepartiets ordförande Carl P Herslow har ålagts att betala en halv miljon kronor i skadestånd för att han i sitt närradioprogram brutit mot upphovsrätten.

Det är Föreningen svenska tonsättares musikbyrå, Stim, som stämt Carl P Herslow för att han i Skånepartiet Malmös närradiosändningar och radio från partiets webbsida utan tillstånd sänt musik. Oenigheten mellan STIM och Carl P Herslow har lett till en mångårig tvist, som nu har gått till domstol. Carl P Herlow åläggs av Stockholms tingsrätt att betala 529 226 kronor till Stim samt att ersätta föreningens rättegångskostnader med 251 223 kronor. Carl P Herlow protesterar mot domen bland annat med hänvisning till att Stims tariffer inte är kopplade antalet faktiska lyssnare.

– Tarifferna bygger emellertid på de avtal som träffats mellan Stim och branschorganisationerna Närradions riksförbund och Sveriges Närradioförbund och kan därför, enligt domen, inte betraktas som annat än skäliga säger Per A Jönsson jurist på Stim i ett uttalande

Carl P Herslow säger till Expo.se att han kommer att överklaga domen och att radiosändningarna fram till dess kommer att fortsätta, fast utan musik. Domen anser han mer eller mindre vara beställd av partiets politiska motståndare.

Om Herslow väljer att sända musik utan tillstånd i radioutsändningarna så hotas han av ett vite på 250 000 kronor

Skånepartiets verksamhet har sedan tidigt 1980-tal kretsat kring partiets närradiostation dit lyssnare har kunnat ringa in och önska musik. Partiet, som bildades 1979 av Carl P Herslow, är kritiskt till islam och en av punkterna i partiprogrammet lyder "Islam avlägsnas, muslimerna får flytta från Skåne".
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.