091013_notis_islamafobi.jpg\

SVP:s uppmärksammade valaffisch.

Högerextrem affisch upprör i Schweiz

Publicerad 2009-10-13

I slutet av november går schweizarna till folkomröstning om ett minaretförbud. Det högerextrema Schweiziska folkpartiet, SVP, driver kampanjen för ett förbud. Nu stoppas deras affisch på ett antal platser för att den anses stötande.

Vinner förbudssidan som företräds av SVP, Schweizerische Volkspartei, folkomröstningen vill partiet riva de fyra muslimska bönetornen Schweiz har i dag, uppger Svenska Dagbladet.
Affischen med en kvinna i burka och minareter som liknar missiler på den schweiziska flaggan har väckt ont blod. I vissa städer har den nu förbjudits då den anses vara rasistisk och underblåsa fördomar. Men i ett flertal städer är den tillåten. Många menar att yttrandefriheten är viktigare.

Affischen är inte den första som upprör. SVP har tidigare haft en affisch med tre vita får som står på den schweiziska flaggan och sparkar ut ett fjärde svart får. Den användes i en kampanj för att symbolisera att SVP vill utvisa kriminella invandrare och deras familjer.
I våras använde partiet även en affisch mot arbetskraftsinvandring där tre svarta korpar försöker slita landet i stycken. En annan affisch visade en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan "Var lever vi, Baden eller Bagdad?".
Kenny Hjälte

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA