091013_notis_islamafobi.jpg\

SVP:s uppmärksammade valaffisch.

Högerextrem affisch upprör i Schweiz

Publicerad 2009-10-13

I slutet av november går schweizarna till folkomröstning om ett minaretförbud. Det högerextrema Schweiziska folkpartiet, SVP, driver kampanjen för ett förbud. Nu stoppas deras affisch på ett antal platser för att den anses stötande.

Vinner förbudssidan som företräds av SVP, Schweizerische Volkspartei, folkomröstningen vill partiet riva de fyra muslimska bönetornen Schweiz har i dag, uppger Svenska Dagbladet.
Affischen med en kvinna i burka och minareter som liknar missiler på den schweiziska flaggan har väckt ont blod. I vissa städer har den nu förbjudits då den anses vara rasistisk och underblåsa fördomar. Men i ett flertal städer är den tillåten. Många menar att yttrandefriheten är viktigare.

Affischen är inte den första som upprör. SVP har tidigare haft en affisch med tre vita får som står på den schweiziska flaggan och sparkar ut ett fjärde svart får. Den användes i en kampanj för att symbolisera att SVP vill utvisa kriminella invandrare och deras familjer.
I våras använde partiet även en affisch mot arbetskraftsinvandring där tre svarta korpar försöker slita landet i stycken. En annan affisch visade en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan "Var lever vi, Baden eller Bagdad?".
Kenny Hjälte

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA