091013_notis_islamafobi.jpg\

SVP:s uppmärksammade valaffisch.

Högerextrem affisch upprör i Schweiz

Publicerad 2009-10-13

I slutet av november går schweizarna till folkomröstning om ett minaretförbud. Det högerextrema Schweiziska folkpartiet, SVP, driver kampanjen för ett förbud. Nu stoppas deras affisch på ett antal platser för att den anses stötande.

Vinner förbudssidan som företräds av SVP, Schweizerische Volkspartei, folkomröstningen vill partiet riva de fyra muslimska bönetornen Schweiz har i dag, uppger Svenska Dagbladet.
Affischen med en kvinna i burka och minareter som liknar missiler på den schweiziska flaggan har väckt ont blod. I vissa städer har den nu förbjudits då den anses vara rasistisk och underblåsa fördomar. Men i ett flertal städer är den tillåten. Många menar att yttrandefriheten är viktigare.

Affischen är inte den första som upprör. SVP har tidigare haft en affisch med tre vita får som står på den schweiziska flaggan och sparkar ut ett fjärde svart får. Den användes i en kampanj för att symbolisera att SVP vill utvisa kriminella invandrare och deras familjer.
I våras använde partiet även en affisch mot arbetskraftsinvandring där tre svarta korpar försöker slita landet i stycken. En annan affisch visade en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan "Var lever vi, Baden eller Bagdad?".
Kenny Hjälte

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.