090822_folkfr_1.jpg\

Nils-Eric Hennix talar på en demonstration arrangerad av Folkfronten, som tidigare hette Nationalsocialistisk Front, i Hässleholm tidigare i år.
FOTO: Bildbyrån

Högerextremist förlorade mot tidning

Publicerad 2009-09-25

Nils-Eric Hennix, före detta partiledare för Nationaldemokraterna, förlorade ett tryckfrihetsmål i tingsrätten mot tidningen Norra Skåne. Tidningens ansvarige utgivare friades för tryckfrihetsbrott.

Nils-Eric Hennix hade hört av sig till Norra Skåne för att annonsera om ett nystartat medborgargarde. Det blev ingen annons. Tidningen skrev däremot om medborgargardet. När Hennix uttalade sig i den artikeln så utlovades han anonymitet.
Efter ett par dagar upptäckte tidningens redaktion att Hennix inte var vilken privatperson som helst. De valde då att ut med uppgifterna om att en högerextremist låg bakom nätverket.
Hennix anmälde publiceringen till Justitiekanslern som valde att driva ärendet vidare.
– Jag tycker att det är bra att det har blivit en rättslig prövning där båda sidor fått pröva sina argument, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, ansvarig utgivare på Norra Skåne.

Hässleholms tingsrätt ogillade åtalet om att Mimmi Karlsson-Bernfalk skulle ha brutit mot tystnadsplikten i tryckfrihetsförordningen. Tingsrätten gör bedömningen att de olika artiklarna har fokus på skilda saker och ska ses som fristående från varandra. Dessutom poängterar tingsrätten att en person som lämnar uppgifter mycket väl vid ett senare tillfälle kan bli föremål för journalistisk granskning.
– Jag har inte för en sekund ångrat beslutet att publicera. Hade jag blivit fälld hade jag fortfarande inte ångrat det, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Nils-Eric Hennix hade begärt en kvarts miljon kronor i skadestånd. 243 100 kronor avsåg larmutrustning som han ville ha installerad i sin bostad.
I samband med rättegången så anmälde Hennix Norra Skåne ytterligare en gång efter att de publicerat en artikel om tingsrättsförhandlingarna där han namngavs.
Kenny Hjälte

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA