090919_utr_belgrad_1.jpg\

Propaganda mot Prideparaden i Belgrad.
FOTO: Anna Lidström/KtK

Högerextremister stoppade prideparad

Publicerad 2009-09-24

Prideparaden i Serbiens huvudstad, Belgrad, förbjöds efter påtryckningar och hot. Polisen hävdade att de inte kunde garantera säkerheten för deltagarna.

I lördags beslutade premiärminister Mirko Cvetkovic att paraden inte fick hållas på den planerade platsen. Under kvällen utfärdades också ett förbud mot offentliga sammankomster i Belgrad.
Dagarna innan Pride hade graffiti med slagord som "död åt homosexuella" klottrats i Belgrad, uppger danska DR.
– Stämningen i Belgrad har varit extremt hotfull under flera månader, med fascistiska hot mot paraden som har framförts i serbiska medier. Runt om i staden sitter också affischer med texten "Vi väntar på er". Arrangörerna tar detta på mycket stort allvar och menar nu att polisen och politikerna har gett upp inför hoten, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Senast en prideparad arrangerades i Belgrad var för åtta år sedan. Då misshandlades deltagarna av högerextremister och fotbollshuliganer.
– Omvärlden måste reagera när fascistiska grupper i ett land tillåts inskränka mötesfriheten och demonstrationsfriheten. Sverige har en unik möjlighet som ordförandeland i EU att initiera ett långsiktigt arbete mot homofobi och transfobi i hela Europa, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA