090919_utr_belgrad_1.jpg\

Propaganda mot Prideparaden i Belgrad.
FOTO: Anna Lidström/KtK

Högerextremister stoppade prideparad

Publicerad 2009-09-24

Prideparaden i Serbiens huvudstad, Belgrad, förbjöds efter påtryckningar och hot. Polisen hävdade att de inte kunde garantera säkerheten för deltagarna.

I lördags beslutade premiärminister Mirko Cvetkovic att paraden inte fick hållas på den planerade platsen. Under kvällen utfärdades också ett förbud mot offentliga sammankomster i Belgrad.
Dagarna innan Pride hade graffiti med slagord som "död åt homosexuella" klottrats i Belgrad, uppger danska DR.
– Stämningen i Belgrad har varit extremt hotfull under flera månader, med fascistiska hot mot paraden som har framförts i serbiska medier. Runt om i staden sitter också affischer med texten "Vi väntar på er". Arrangörerna tar detta på mycket stort allvar och menar nu att polisen och politikerna har gett upp inför hoten, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Senast en prideparad arrangerades i Belgrad var för åtta år sedan. Då misshandlades deltagarna av högerextremister och fotbollshuliganer.
– Omvärlden måste reagera när fascistiska grupper i ett land tillåts inskränka mötesfriheten och demonstrationsfriheten. Sverige har en unik möjlighet som ordförandeland i EU att initiera ett långsiktigt arbete mot homofobi och transfobi i hela Europa, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA