090919_utr_belgrad_1.jpg\

Propaganda mot Prideparaden i Belgrad.
FOTO: Anna Lidström/KtK

Högerextremister stoppade prideparad

Publicerad 2009-09-24

Prideparaden i Serbiens huvudstad, Belgrad, förbjöds efter påtryckningar och hot. Polisen hävdade att de inte kunde garantera säkerheten för deltagarna.

I lördags beslutade premiärminister Mirko Cvetkovic att paraden inte fick hållas på den planerade platsen. Under kvällen utfärdades också ett förbud mot offentliga sammankomster i Belgrad.
Dagarna innan Pride hade graffiti med slagord som "död åt homosexuella" klottrats i Belgrad, uppger danska DR.
– Stämningen i Belgrad har varit extremt hotfull under flera månader, med fascistiska hot mot paraden som har framförts i serbiska medier. Runt om i staden sitter också affischer med texten "Vi väntar på er". Arrangörerna tar detta på mycket stort allvar och menar nu att polisen och politikerna har gett upp inför hoten, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Senast en prideparad arrangerades i Belgrad var för åtta år sedan. Då misshandlades deltagarna av högerextremister och fotbollshuliganer.
– Omvärlden måste reagera när fascistiska grupper i ett land tillåts inskränka mötesfriheten och demonstrationsfriheten. Sverige har en unik möjlighet som ordförandeland i EU att initiera ett långsiktigt arbete mot homofobi och transfobi i hela Europa, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL.
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.