Högerextremt parti kan få miljonbidrag

Publicerad 2009-09-10

Det tyska högerextrema partiet NPD kan komma att få drygt en miljon i statliga bidrag för ett utbildningscenter, rapporterar Der Spiegel.

I och med att NPD lyckades behålla sitt mandat i valet till delstatsparlamentet i Saxen kan partiet nu söka pengar från staten. Enligt reglerna får ett parti som blir omvalt möjlighet att söka pengar till en stiftelse. NPD planerar därför att ombilda sitt utbildningscenter för nationell identitet till en stiftelse.

Enligt Der Spiegel har NPD deklarerat att partiet så fort som möjligt kommer undersöka möjligheterna att söka pengar.

Det tyska vänsterpartiet och de gröna har protesterat mot reglerna och menar att NPD inte ska ha rätt att söka pengar eftersom partiet har en främlingsfientlig agenda.
Daniel Poohl

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.