Hundratals hedrade minnet av Björn Söderberg

Publicerad 2009-10-13

Omkring 600 personer samlades under måndagskvällen i Stockholm för hedra minnet av Björn Söderberg. Söderberg mördades den 12 oktober 1999 vid sitt hem i Sätra utanför Stockholm efter att han avslöjat att en aktiv nazist hade valts in i den lokala fackklubbens styrelse.

Minnet av Björn Söderberg manifesterades med ett tyst fackeltåg som gick från Medborgarplatsen på Södermalm till La Mano-monumentet, som rests till minne av de svenskar som avled under spanska inbördeskriget.

Väl på plats varvades tal med musik. Enligt Arbetarens referat från mötet uppmanade tidningens ena chefredaktör Rebecka Bohlin publiken att inspireras av Björn Söderbergs mod.
– För tio år sedan var det 20 000 som demonstrerade på Medborgarplatsen, i dag buntas aktivister från höger till vänster ihop och kallas för extremister eller till och med terrorister,

Manifestationen arrangerades av Syndikalisterna som dessutom passade på att dela ut Civilkuragepriset som instiftats till minne av Björn Söderberg. Priset gick till lagerarbetarna på Lagena i Jordbro som i somras gick ut i vild strejk efter att företagsledningen velat ersätta de fast anställda med inhyrd personal.
"De vågade tro att de tillsammans hade möjlighet att påverka sin situation", löd delar av motiveringen.

Läs mer:
Hedra minnet av Björn Söderberg
Ledare av Daniel Poohl
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA