Hundratals hedrade minnet av Björn Söderberg

Publicerad 2009-10-13

Omkring 600 personer samlades under måndagskvällen i Stockholm för hedra minnet av Björn Söderberg. Söderberg mördades den 12 oktober 1999 vid sitt hem i Sätra utanför Stockholm efter att han avslöjat att en aktiv nazist hade valts in i den lokala fackklubbens styrelse.

Minnet av Björn Söderberg manifesterades med ett tyst fackeltåg som gick från Medborgarplatsen på Södermalm till La Mano-monumentet, som rests till minne av de svenskar som avled under spanska inbördeskriget.

Väl på plats varvades tal med musik. Enligt Arbetarens referat från mötet uppmanade tidningens ena chefredaktör Rebecka Bohlin publiken att inspireras av Björn Söderbergs mod.
– För tio år sedan var det 20 000 som demonstrerade på Medborgarplatsen, i dag buntas aktivister från höger till vänster ihop och kallas för extremister eller till och med terrorister,

Manifestationen arrangerades av Syndikalisterna som dessutom passade på att dela ut Civilkuragepriset som instiftats till minne av Björn Söderberg. Priset gick till lagerarbetarna på Lagena i Jordbro som i somras gick ut i vild strejk efter att företagsledningen velat ersätta de fast anställda med inhyrd personal.
"De vågade tro att de tillsammans hade möjlighet att påverka sin situation", löd delar av motiveringen.

Läs mer:
Hedra minnet av Björn Söderberg
Ledare av Daniel Poohl
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.