Hundratals hedrade minnet av Björn Söderberg

Publicerad 2009-10-13

Omkring 600 personer samlades under måndagskvällen i Stockholm för hedra minnet av Björn Söderberg. Söderberg mördades den 12 oktober 1999 vid sitt hem i Sätra utanför Stockholm efter att han avslöjat att en aktiv nazist hade valts in i den lokala fackklubbens styrelse.

Minnet av Björn Söderberg manifesterades med ett tyst fackeltåg som gick från Medborgarplatsen på Södermalm till La Mano-monumentet, som rests till minne av de svenskar som avled under spanska inbördeskriget.

Väl på plats varvades tal med musik. Enligt Arbetarens referat från mötet uppmanade tidningens ena chefredaktör Rebecka Bohlin publiken att inspireras av Björn Söderbergs mod.
– För tio år sedan var det 20 000 som demonstrerade på Medborgarplatsen, i dag buntas aktivister från höger till vänster ihop och kallas för extremister eller till och med terrorister,

Manifestationen arrangerades av Syndikalisterna som dessutom passade på att dela ut Civilkuragepriset som instiftats till minne av Björn Söderberg. Priset gick till lagerarbetarna på Lagena i Jordbro som i somras gick ut i vild strejk efter att företagsledningen velat ersätta de fast anställda med inhyrd personal.
"De vågade tro att de tillsammans hade möjlighet att påverka sin situation", löd delar av motiveringen.

Läs mer:
Hedra minnet av Björn Söderberg
Ledare av Daniel Poohl
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA