Islamfientlig valaffisch frias i schweizisk domstol

Publicerad 2009-05-06

Förra måndagen kom beslutet att schweiziska folkpartiet, SVP inte kommer att stämmas för hets mot folkgrupp. En anmälan kom mot partiet 2007 för att de använt en affisch med islamofobisk propaganda, rapporterar Le Monde.

Affischen som SVP hade använt i sin valkampanj visade ett par bönfallande muslimer under en demonstration mot Mohammedkarikatyrerna i Bern 2006. På affischen fanns också uppmaningen som löd "Använd era huvuden - Rösta på UDC!".
SVP bildades 1979 och är ett konservativt högerparti som nu är det största partiet i landet. Partiet är nationalistiskt och vill bland annat kunna kasta ut brottsliga invandrare och förbjuda byggandet av minareter.

Domaren Dominique Favre menar att affischen, trots att den visar avsaknad av respekt och spelar på rädsla, saknar något som tyder på att muslimer inte är jämlika med andra. Hon menar att kritiska åsikter måste accepteras i en demokrati. Även om åsikterna är extrema eller osmakliga. En politiker från SVP, Alexandre Cipolla, är nöjd över domens beslut och menar att affischen enbart attackerar den extrema minoriteten av muslimerna.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA