Islamfientlig valaffisch frias i schweizisk domstol

Publicerad 2009-05-06

Förra måndagen kom beslutet att schweiziska folkpartiet, SVP inte kommer att stämmas för hets mot folkgrupp. En anmälan kom mot partiet 2007 för att de använt en affisch med islamofobisk propaganda, rapporterar Le Monde.

Affischen som SVP hade använt i sin valkampanj visade ett par bönfallande muslimer under en demonstration mot Mohammedkarikatyrerna i Bern 2006. På affischen fanns också uppmaningen som löd "Använd era huvuden - Rösta på UDC!".
SVP bildades 1979 och är ett konservativt högerparti som nu är det största partiet i landet. Partiet är nationalistiskt och vill bland annat kunna kasta ut brottsliga invandrare och förbjuda byggandet av minareter.

Domaren Dominique Favre menar att affischen, trots att den visar avsaknad av respekt och spelar på rädsla, saknar något som tyder på att muslimer inte är jämlika med andra. Hon menar att kritiska åsikter måste accepteras i en demokrati. Även om åsikterna är extrema eller osmakliga. En politiker från SVP, Alexandre Cipolla, är nöjd över domens beslut och menar att affischen enbart attackerar den extrema minoriteten av muslimerna.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.