Italiens turistminister i blåsväder

Publicerad 2009-06-18

Italiens turistminister Michela Vittoria Brambilla har hamnat i blåsväder. Hon anklagas av tidningen La Repubblica för att under en ceremoni för Italiens militärpolis ha gjort en fascisthälsning. Nu kräver oppositionen hennes avgång.

Den omdiskuterade hälsningen ska ha ägt rum den 5 juni. Till en början publicerade tidningen La Repubblica en bild från evenemanget där Brambilla tillsammans med en man sågs höja sin högerarm i en typisk så kallad romersk hälsning, samma hälsning som användes av anhängare till Hitler och Mussolini. Enligt tidningen är den andre mannen Brambillas pappa.
Nyligen har också en film från ceremonin spridits på internet. Där går det att höra hur ceremonin ackompanjeras av den italienska nationalsången. När musiken tystnar sträcker Brambilla ut sin arm.

Kräver Brambillas avgång


Uppgifterna från La Republica har väckt starka känslor i ett Italien där Mussolinieran fortfarande är ett känsligt ämne. Veteraner från andra världskrigets antifascistiska motståndsrörelse har protesterat. Oppositionspolitiker har krävt den nytillträdde Brambillas avgång.
– Den romerska hälsningen är en förolämpning mot det antifascistiska motståndet som är grunden i den italienska konstitution som ministern har svurit att hedra, sa Andrea Lulli från Demokratiska partiet.

Förnekar


Brambilla själv förnekar bestämt att det rör sig om en fascisthälsning. Hon anklagar i stället den italienska vänstern för att diskutera vinkeln på hennes arm i brist på seriösa saker att säga.

Är det en romersk hälsning eller inte? Avgör själv.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA