Italiens turistminister i blåsväder

Publicerad 2009-06-18

Italiens turistminister Michela Vittoria Brambilla har hamnat i blåsväder. Hon anklagas av tidningen La Repubblica för att under en ceremoni för Italiens militärpolis ha gjort en fascisthälsning. Nu kräver oppositionen hennes avgång.

Den omdiskuterade hälsningen ska ha ägt rum den 5 juni. Till en början publicerade tidningen La Repubblica en bild från evenemanget där Brambilla tillsammans med en man sågs höja sin högerarm i en typisk så kallad romersk hälsning, samma hälsning som användes av anhängare till Hitler och Mussolini. Enligt tidningen är den andre mannen Brambillas pappa.
Nyligen har också en film från ceremonin spridits på internet. Där går det att höra hur ceremonin ackompanjeras av den italienska nationalsången. När musiken tystnar sträcker Brambilla ut sin arm.

Kräver Brambillas avgång


Uppgifterna från La Republica har väckt starka känslor i ett Italien där Mussolinieran fortfarande är ett känsligt ämne. Veteraner från andra världskrigets antifascistiska motståndsrörelse har protesterat. Oppositionspolitiker har krävt den nytillträdde Brambillas avgång.
– Den romerska hälsningen är en förolämpning mot det antifascistiska motståndet som är grunden i den italienska konstitution som ministern har svurit att hedra, sa Andrea Lulli från Demokratiska partiet.

Förnekar


Brambilla själv förnekar bestämt att det rör sig om en fascisthälsning. Hon anklagar i stället den italienska vänstern för att diskutera vinkeln på hennes arm i brist på seriösa saker att säga.

Är det en romersk hälsning eller inte? Avgör själv.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.