Italiens turistminister i blåsväder

Publicerad 2009-06-18

Italiens turistminister Michela Vittoria Brambilla har hamnat i blåsväder. Hon anklagas av tidningen La Repubblica för att under en ceremoni för Italiens militärpolis ha gjort en fascisthälsning. Nu kräver oppositionen hennes avgång.

Den omdiskuterade hälsningen ska ha ägt rum den 5 juni. Till en början publicerade tidningen La Repubblica en bild från evenemanget där Brambilla tillsammans med en man sågs höja sin högerarm i en typisk så kallad romersk hälsning, samma hälsning som användes av anhängare till Hitler och Mussolini. Enligt tidningen är den andre mannen Brambillas pappa.
Nyligen har också en film från ceremonin spridits på internet. Där går det att höra hur ceremonin ackompanjeras av den italienska nationalsången. När musiken tystnar sträcker Brambilla ut sin arm.

Kräver Brambillas avgång


Uppgifterna från La Republica har väckt starka känslor i ett Italien där Mussolinieran fortfarande är ett känsligt ämne. Veteraner från andra världskrigets antifascistiska motståndsrörelse har protesterat. Oppositionspolitiker har krävt den nytillträdde Brambillas avgång.
– Den romerska hälsningen är en förolämpning mot det antifascistiska motståndet som är grunden i den italienska konstitution som ministern har svurit att hedra, sa Andrea Lulli från Demokratiska partiet.

Förnekar


Brambilla själv förnekar bestämt att det rör sig om en fascisthälsning. Hon anklagar i stället den italienska vänstern för att diskutera vinkeln på hennes arm i brist på seriösa saker att säga.

Är det en romersk hälsning eller inte? Avgör själv.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA