Judisk museichef förolämpad av FPÖ-politiker

Publicerad 2009-08-27

FPÖ-politikern Dieter Egger har hamnat i blåsväder sedan han bett en judisk museichef att hålla käft och inte blanda sig i österrikisk politik, rapporterar den JTA.

Dieter Eggers utfall mot Hanno Loewy, chef för judiska museet i Hohenems, kom efter att Loewy kritiserat ett uppmärksammat uttalande från Egger under EU-valrörelsen i somras. Egger sade då att de väljare som inte sympatiserade med partiets förslag om att betala familjebidrag till enbart infödda österrikare skulle kastas ut ur landet. Loewy jämförde uttalandet med deportationen av judar från Österrike under andra världskriget.

Den vassa kritiken fick Egger att ilskna till. Enligt JTA ska han svarat "Juden i exil från Amerika med sitt subventionerade museum borde hålla käft och och inte blanda sig i österrikisk politik".

Eggers utspel har mött stark kritik. Bland annat har det fördömts av förbundskansler Werner Faymann. Enligt JTA kommer österrikiska åklagare inom kort bestämma om de ska utreda om Egger i och med sitt uttalande brutit mot lagen.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA