Judisk museichef förolämpad av FPÖ-politiker

Publicerad 2009-08-27

FPÖ-politikern Dieter Egger har hamnat i blåsväder sedan han bett en judisk museichef att hålla käft och inte blanda sig i österrikisk politik, rapporterar den JTA.

Dieter Eggers utfall mot Hanno Loewy, chef för judiska museet i Hohenems, kom efter att Loewy kritiserat ett uppmärksammat uttalande från Egger under EU-valrörelsen i somras. Egger sade då att de väljare som inte sympatiserade med partiets förslag om att betala familjebidrag till enbart infödda österrikare skulle kastas ut ur landet. Loewy jämförde uttalandet med deportationen av judar från Österrike under andra världskriget.

Den vassa kritiken fick Egger att ilskna till. Enligt JTA ska han svarat "Juden i exil från Amerika med sitt subventionerade museum borde hålla käft och och inte blanda sig i österrikisk politik".

Eggers utspel har mött stark kritik. Bland annat har det fördömts av förbundskansler Werner Faymann. Enligt JTA kommer österrikiska åklagare inom kort bestämma om de ska utreda om Egger i och med sitt uttalande brutit mot lagen.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA