Judisk museichef förolämpad av FPÖ-politiker

Publicerad 2009-08-27

FPÖ-politikern Dieter Egger har hamnat i blåsväder sedan han bett en judisk museichef att hålla käft och inte blanda sig i österrikisk politik, rapporterar den JTA.

Dieter Eggers utfall mot Hanno Loewy, chef för judiska museet i Hohenems, kom efter att Loewy kritiserat ett uppmärksammat uttalande från Egger under EU-valrörelsen i somras. Egger sade då att de väljare som inte sympatiserade med partiets förslag om att betala familjebidrag till enbart infödda österrikare skulle kastas ut ur landet. Loewy jämförde uttalandet med deportationen av judar från Österrike under andra världskriget.

Den vassa kritiken fick Egger att ilskna till. Enligt JTA ska han svarat "Juden i exil från Amerika med sitt subventionerade museum borde hålla käft och och inte blanda sig i österrikisk politik".

Eggers utspel har mött stark kritik. Bland annat har det fördömts av förbundskansler Werner Faymann. Enligt JTA kommer österrikiska åklagare inom kort bestämma om de ska utreda om Egger i och med sitt uttalande brutit mot lagen.
Daniel Poohl

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.