040127-forintelsen-01.jpg\

Bilden är från Förintelsens minnesdag den 27 januari i Stockholm 2005.
FOTO: Expo

Kristallnatten mindes runt om i landet

Publicerad 2009-11-10

Runt om i landet uppmärksammades under måndagen minnet av Kristallnatten i Tyskland för 71 år sedan. I Tyskland överskuggades minnet av Kristallnatten av att det var 20 år sedan muren föll.

En stor samling människor tog sig på måndagen till Stora torget i Falun för att se en konsert som Dalarna mot rasism anordnat till minne av Kristallnatten. Enligt tidningen Dala Demokraten kan så många som 1000 personer varit på tillställningen.

Ett fackeltåg mot främlingsfientlighet och rasism i Visby samlade runt 400 personer. Talade gjorde bland annat Gudrun Schyman från feministiskt initiativ. Omkring hundra personer samlades vid kulturhuset i Hässleholm där tal hölls. Senare anordnade även nätverket Tolerans Hässleholm ett mindre manifestation.

I Göteborg arrangerade Nätverket mot rasism och Asylrörelsen en demonstration som samlade närmare 300 personer. På Stadshustrappen i Nyköping tändes marschaller och värmeljus. I Luleå samlades en mindre skara under parollen "Inga rasister på våra gator.

I Stockholms Stora synagoga talade bland annat Mirjam Kellermann från Svenska kommittén mot antisemitism om antisemitism, rasism annan intolerans och hat då och nu.

Synagoga vandaliserad


I Tyskland överskuggades den 9 november av firandet av att det var 20 år sedan muren mellan Öst- och Västtyskland föll. Judiska representanter i Tyskland påpekade emellertid att antisemitism fortfarande är ett problem och att minnet över Kristallnatten inte bör falla i glömska.

– Självklart kan människor fira. Men samtidigt får vi inte glömma ... att vi för 71 år sedan, under november-pogromen, såg dörrarna till Auschwitz börja öppnas, sade Charlotte Knobloch, ordförande för det centrala rådet för judar i ett uttalande, enligt Javno.

Samtidigt rapporterar JTA att en synagoga i Dresden vandaliserades genom att någon klottrade ett hakkors på fasaden.

Anders DalsbroFAKTA: Natten mellan den 9 och 10 november 1938 genomfördes en judepogrom i Tyskland iscensatt av myndigheterna. Synagoger och judiska affärer över hela landet förstördes. Många judar mördades under natten och tiotusentals skickades till koncentrationsläger. Kristallnatten brukar betraktas som startpunkten för Hitlerregimens Förintelse.
Expo

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA