040127-forintelsen-01.jpg\

Bilden är från Förintelsens minnesdag den 27 januari i Stockholm 2005.
FOTO: Expo

Kristallnatten mindes runt om i landet

Publicerad 2009-11-10

Runt om i landet uppmärksammades under måndagen minnet av Kristallnatten i Tyskland för 71 år sedan. I Tyskland överskuggades minnet av Kristallnatten av att det var 20 år sedan muren föll.

En stor samling människor tog sig på måndagen till Stora torget i Falun för att se en konsert som Dalarna mot rasism anordnat till minne av Kristallnatten. Enligt tidningen Dala Demokraten kan så många som 1000 personer varit på tillställningen.

Ett fackeltåg mot främlingsfientlighet och rasism i Visby samlade runt 400 personer. Talade gjorde bland annat Gudrun Schyman från feministiskt initiativ. Omkring hundra personer samlades vid kulturhuset i Hässleholm där tal hölls. Senare anordnade även nätverket Tolerans Hässleholm ett mindre manifestation.

I Göteborg arrangerade Nätverket mot rasism och Asylrörelsen en demonstration som samlade närmare 300 personer. På Stadshustrappen i Nyköping tändes marschaller och värmeljus. I Luleå samlades en mindre skara under parollen "Inga rasister på våra gator.

I Stockholms Stora synagoga talade bland annat Mirjam Kellermann från Svenska kommittén mot antisemitism om antisemitism, rasism annan intolerans och hat då och nu.

Synagoga vandaliserad


I Tyskland överskuggades den 9 november av firandet av att det var 20 år sedan muren mellan Öst- och Västtyskland föll. Judiska representanter i Tyskland påpekade emellertid att antisemitism fortfarande är ett problem och att minnet över Kristallnatten inte bör falla i glömska.

– Självklart kan människor fira. Men samtidigt får vi inte glömma ... att vi för 71 år sedan, under november-pogromen, såg dörrarna till Auschwitz börja öppnas, sade Charlotte Knobloch, ordförande för det centrala rådet för judar i ett uttalande, enligt Javno.

Samtidigt rapporterar JTA att en synagoga i Dresden vandaliserades genom att någon klottrade ett hakkors på fasaden.

Anders DalsbroFAKTA: Natten mellan den 9 och 10 november 1938 genomfördes en judepogrom i Tyskland iscensatt av myndigheterna. Synagoger och judiska affärer över hela landet förstördes. Många judar mördades under natten och tiotusentals skickades till koncentrationsläger. Kristallnatten brukar betraktas som startpunkten för Hitlerregimens Förintelse.
Expo

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.