090518_utr_cameron.jpg\

Torys partiledare David Cameron frå kritik för att ha bildat partigrupp med ett parti som hyllar SS-soldater.

Kritik mot ny konservativ EU-grupp

Publicerad 2009-06-23

I går presenterades en ny konservativ partigrupp i Europaparlamentet, Europeiska konservativa och reformister (ECR). Bland partierna finns bland annat det lettiska partiet LNNK som deltagit vid minnesceremonier för SS-soldater.

Det är brittiska Torys som ligger bakom den nya partigruppen. Tillsammans med det tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet, ODS, och polska PiS, utgör de kärnan i den nya anti-federalistiska partigruppen som nu kan bli den fjärde största gruppen i parlamentet. Gruppen vill skapa en plattform för EU-skeptiska konservativa partier som tidigare saknats i parlamentet.

Ett av partierna i den nya gruppen är det lettiska partiet LNNK som tidigare satt i partigruppen UEN tillsammans med bland andra Dansk Folkeparti. Partiet har uppmärksammats för att det deltagit vid minnesceremonier för SS-soldater.

Skarp kritik mot Torys


Torys nya sällskap har orsakat skarp kritik. Den före detta Toryledamoten i Europaparlamentet, Christopher Beazley, har tidigare uttryckt sitt missnöje med att hans parti nu lämnar den stora konservativa gruppen i parlamentet. Tillsammans med andra partikamrater är han är rädd att partiet ska marginaliseras och förlora inflytande.

Politiska motståndare anklagar istället partiet för att bygga allianser med extremister. Det lettiska partiet LNNK är det tydligaste exemplet. Men även det polska partiet PiS har uppmärksammats i brittisk press för sin homofobi.

Slår ifrån sig kritiken


Timothy Kirkhope, ledare för Torys EU-parlamentariker, slår ifrån sig kritiken. I Times menar han att LNNK är långt ifrån det enda parti som deltagit i minnesceremonier för SS-soldater.

LNNK:s EU-parlamentariker, Roberts Zile, menar att det inte handlar om att hylla SS.
– De blev en del av den tyska armén. Men de slogs aldrig för SS. De slogs för sin dröm om ett självständigt Lettland, säger han till Times.

I och med bildandet av den nya gruppen står det nu klart att både Dansk Folkeparti och Italienska Lega Nord hamnar utanför samarbetet. Under de senaste veckornas förhandlingar har den före detta tjeckiske premiärministern Mirek Topolánek från det tjeckiska partiet ODS ställt sig positiva till att släppa in de båda i gruppen. Men Torys har vägrat.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA