Larouche-anhängare skapar tumult vid möten i USA

Publicerad 2009-08-26

Planerna på en ny sjukvårdsreform har skapat stor debatt i USA. Runt om i landet har demokratiska kongressledamöter under sommaren mötts av vilda protester. Vid flera offentliga möten som har hållits om den nya reformen har anhängare till den djupt konspiratoriska Larouche-rörelsen varit de som har stått för protesterna. Rörelsen menar att sjukvårdsreformen är nazistisk, skriver ADL på sin hemsida.

Den amerikanska politikern Lyndon Larouche har under sin långa karriär i politikens utkanter försökt att koppla ihop judar och judiska organisationer med allt ifrån AIDS, droger till finanskriser. Larouche som flera gånger kandiderat till presidentposten har också använt sig av Förintelsen i sin propagandaföring.

Sedan maj i år har Larouches fanatiska anhängare som mestadels består av studenter dykt upp vid informationsmöten om den nya sjukvårdsreformen. På mötena har de bland annat hållit upp skyltar med foton av president Barack Obama där de ritat dit en Hitlermustach. Företrädare för Larouche-rörelsen har under sommaren meddelat att de har förklarat krig mot sjukvårdsreformen eftersom de menar att den är en direkt kopia av Adolf Hitlers politik. Vid ett flertal av mötena har protesterna varit så pass våldsamma att aktivister har blivit omhändertagna av polis, skriver ADL.

Larouche-rörelsen finns även i Sverige. Europeiska Arbetarpartiet som räknas som rörelsens svenska avdelning driver för tillfället liknande kampanjer, framförallt utanför universiteten.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA