Larouche-anhängare skapar tumult vid möten i USA

Publicerad 2009-08-26

Planerna på en ny sjukvårdsreform har skapat stor debatt i USA. Runt om i landet har demokratiska kongressledamöter under sommaren mötts av vilda protester. Vid flera offentliga möten som har hållits om den nya reformen har anhängare till den djupt konspiratoriska Larouche-rörelsen varit de som har stått för protesterna. Rörelsen menar att sjukvårdsreformen är nazistisk, skriver ADL på sin hemsida.

Den amerikanska politikern Lyndon Larouche har under sin långa karriär i politikens utkanter försökt att koppla ihop judar och judiska organisationer med allt ifrån AIDS, droger till finanskriser. Larouche som flera gånger kandiderat till presidentposten har också använt sig av Förintelsen i sin propagandaföring.

Sedan maj i år har Larouches fanatiska anhängare som mestadels består av studenter dykt upp vid informationsmöten om den nya sjukvårdsreformen. På mötena har de bland annat hållit upp skyltar med foton av president Barack Obama där de ritat dit en Hitlermustach. Företrädare för Larouche-rörelsen har under sommaren meddelat att de har förklarat krig mot sjukvårdsreformen eftersom de menar att den är en direkt kopia av Adolf Hitlers politik. Vid ett flertal av mötena har protesterna varit så pass våldsamma att aktivister har blivit omhändertagna av polis, skriver ADL.

Larouche-rörelsen finns även i Sverige. Europeiska Arbetarpartiet som räknas som rörelsens svenska avdelning driver för tillfället liknande kampanjer, framförallt utanför universiteten.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro