Larouche-anhängare skapar tumult vid möten i USA

Publicerad 2009-08-26

Planerna på en ny sjukvårdsreform har skapat stor debatt i USA. Runt om i landet har demokratiska kongressledamöter under sommaren mötts av vilda protester. Vid flera offentliga möten som har hållits om den nya reformen har anhängare till den djupt konspiratoriska Larouche-rörelsen varit de som har stått för protesterna. Rörelsen menar att sjukvårdsreformen är nazistisk, skriver ADL på sin hemsida.

Den amerikanska politikern Lyndon Larouche har under sin långa karriär i politikens utkanter försökt att koppla ihop judar och judiska organisationer med allt ifrån AIDS, droger till finanskriser. Larouche som flera gånger kandiderat till presidentposten har också använt sig av Förintelsen i sin propagandaföring.

Sedan maj i år har Larouches fanatiska anhängare som mestadels består av studenter dykt upp vid informationsmöten om den nya sjukvårdsreformen. På mötena har de bland annat hållit upp skyltar med foton av president Barack Obama där de ritat dit en Hitlermustach. Företrädare för Larouche-rörelsen har under sommaren meddelat att de har förklarat krig mot sjukvårdsreformen eftersom de menar att den är en direkt kopia av Adolf Hitlers politik. Vid ett flertal av mötena har protesterna varit så pass våldsamma att aktivister har blivit omhändertagna av polis, skriver ADL.

Larouche-rörelsen finns även i Sverige. Europeiska Arbetarpartiet som räknas som rörelsens svenska avdelning driver för tillfället liknande kampanjer, framförallt utanför universiteten.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA