090612_utr_usa.jpg\

Bara några dagar innan dödsskjutningen på Förintelsemuseet i Washington flyttade mördaren över domännamnet för hans rasistiska hemsida till en annan man. Hemsidan listades redan 2003 av Southern Poverty Law Center som en hatsida.

Museimördaren i USA planerade fler dåd

Publicerad 2009-06-12

Onsdagens dödsskjutning på Förintelsemuseet i USA som utfördes av den kända nazisten James Wenneker von Brunn var en av flera planerade attacker. Polisen har i en anteckningsbok tillhörande den 88-årige mördaren funnit en lista över "tänkbara andra mål".

Det var i onsdags eftermiddag som 88-årige James Wenneker von Brunn gick in på Förintelsemuseet i Washington och sköt ihjäl en vakt. James Wenneker von Brunn själv skottskadades när andra vaktar besvarade beskjutningen.

Nu visar polisens förundersökning att James Wenneker von Brunn planerade fler dåd, uppger SPLC. I en anteckningsbok tillhörande von Brunn har polisen funnit en lista över andra mål, bland annat vita huset, stats-domkyrkan och tidningen Washington Post.

Känd nazist


James Wenneker von Brunn, född 1920, har drivit en rasistisk hemsida, skrivit antisemitiska böcker och samarbetet med andra nazister. I sin antisemitiska bok "Kill the Best Gentiles", skriver von Brunn bland annat:

"Historien visar oss att judar är tvångsmässiga lögnare. Det är ett genetiskt drag som alla judar delar. Alla judar vet att 'Förintelsen' är en lögn – eftersom de förstår varandra."

Åklagare Channing Phillips sa till journalister på torsdagen att livstidsfängelse eller dödstraff väntar von Brunn om han fälls, rapporterar TT.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.