ND_Marc-Abramsson_040918040918-nd-marc-abramsson-01.jpg\

Marc Abramsson, partiledare för Nationaldemokraterna kördes ut från skola efter att elever högljutt protesterat mot partiets närvaro.
FOTO: Expo

Nationaldemokrater utkörda från skola

Publicerad 2009-11-27

Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson kördes ut från skola orkestrerade av elevernas hurrarop och jubel.

Det var på onsdagen som Nationaldemokraternas ungdomsförbund tillsammans med andra politiska ungdomsförbund bjudits in till Hulebäcksgymnasiet i Mölnlyckes partidagar, skriver Göteborgs Posten.

Eleverna fann dock inte Nationaldemokraternas närvaro önskvärd. Banderoll med texten "Inga nazister på skola" vecklades ut. Andra kastade pappbollar. Skolpersonal bildade kedja runt de fyra nationaldemokraterna för att skydda dem från upprörda elever. För att återställa ordningen beslutades sig skolledningen för att avvisa de ansatta nationaldemokraterna. När nationaldemokraterna vägrade lämna skolan tillkallades polis.
– En lektion i vardagslivets demokrati, kommenterade rektor Thomas Svensson händelsen till Göteborgs Posten.

Partiledare Marc Abramsson var en av de nationaldemokrater som var på plats. Han sa efteråt att en polisanmälan mot skolledningen skulle lämnas in. Enligt Nationaldemokraternas version så försökte inte lärarna skydda dem, utan bara hindra intresserade elever från att ta del av partiets information.
– Innan hade vi ett trevligt samtal med eleverna, vi diskuterade fritt. När lärarna tvingade eleverna att ta avstånd och dessutom hetsade upp invandrarelever för att förmå dem att riva sönder ett och annat flygblad för oss, så förstördes stämningens snabbt, säger Marc Abramsson i ett uttalande på partiets hemsida. .
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.