Nationell idag uppger fel ansvarig utgivare

Publicerad 2009-09-11

Stulna bilder, som Expo kunde avslöja i går, är inte enda juridiska problemet i Nationell idags publicistiska profil. Fel person har i åratal varit registrerad som ansvarig utgivare hos Patent- och registreringsverket, PRV.

I tidningen uppges Vávra Suk vara både chefredaktör och ansvarig utgivare. Men PRV har uppgiften att Anders Steen är ansvarig utgivare.

– Jag har inte haft med tidningen att göra på fem-sex år, säger Steen till Expo.

Uppgiften har funnits hos PRV sedan april 2002. Men en ändring av utgivarskapet är på gång, Steen har skickat iväg ett papper till tidningsredaktionen i förra veckan.

– Så det kommer att framgå ganska snart.

Om Nationell idag skulle åtalas för tryckfrihetsbrott är det fortfarande Anders Steen som ställs till svars. Men det är oklart om det är brottsligt att uppge fel person som ansvarig utgivare. PRV har inget uppdrag att kolla att uppgifterna i registret stämmer.

– Jag känner inte till att vi någonsin haft frågan om fel ansvarig utgivare uppe någon gång, säger Kent Ladvall, handläggare hos Justitiekanslern, JK.

Det är JK som är åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott.

– Men något slags sanktion borde det finnas, eftersom det är ett krav på ansvarig utgivare för en tidning.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA