Nationell idag uppger fel ansvarig utgivare

Publicerad 2009-09-11

Stulna bilder, som Expo kunde avslöja i går, är inte enda juridiska problemet i Nationell idags publicistiska profil. Fel person har i åratal varit registrerad som ansvarig utgivare hos Patent- och registreringsverket, PRV.

I tidningen uppges Vávra Suk vara både chefredaktör och ansvarig utgivare. Men PRV har uppgiften att Anders Steen är ansvarig utgivare.

– Jag har inte haft med tidningen att göra på fem-sex år, säger Steen till Expo.

Uppgiften har funnits hos PRV sedan april 2002. Men en ändring av utgivarskapet är på gång, Steen har skickat iväg ett papper till tidningsredaktionen i förra veckan.

– Så det kommer att framgå ganska snart.

Om Nationell idag skulle åtalas för tryckfrihetsbrott är det fortfarande Anders Steen som ställs till svars. Men det är oklart om det är brottsligt att uppge fel person som ansvarig utgivare. PRV har inget uppdrag att kolla att uppgifterna i registret stämmer.

– Jag känner inte till att vi någonsin haft frågan om fel ansvarig utgivare uppe någon gång, säger Kent Ladvall, handläggare hos Justitiekanslern, JK.

Det är JK som är åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott.

– Men något slags sanktion borde det finnas, eftersom det är ett krav på ansvarig utgivare för en tidning.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.