Nationell idag uppger fel ansvarig utgivare

Publicerad 2009-09-11

Stulna bilder, som Expo kunde avslöja i går, är inte enda juridiska problemet i Nationell idags publicistiska profil. Fel person har i åratal varit registrerad som ansvarig utgivare hos Patent- och registreringsverket, PRV.

I tidningen uppges Vávra Suk vara både chefredaktör och ansvarig utgivare. Men PRV har uppgiften att Anders Steen är ansvarig utgivare.

– Jag har inte haft med tidningen att göra på fem-sex år, säger Steen till Expo.

Uppgiften har funnits hos PRV sedan april 2002. Men en ändring av utgivarskapet är på gång, Steen har skickat iväg ett papper till tidningsredaktionen i förra veckan.

– Så det kommer att framgå ganska snart.

Om Nationell idag skulle åtalas för tryckfrihetsbrott är det fortfarande Anders Steen som ställs till svars. Men det är oklart om det är brottsligt att uppge fel person som ansvarig utgivare. PRV har inget uppdrag att kolla att uppgifterna i registret stämmer.

– Jag känner inte till att vi någonsin haft frågan om fel ansvarig utgivare uppe någon gång, säger Kent Ladvall, handläggare hos Justitiekanslern, JK.

Det är JK som är åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott.

– Men något slags sanktion borde det finnas, eftersom det är ett krav på ansvarig utgivare för en tidning.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA