Nazist dömd för våldsamt motstånd

Publicerad 2009-05-14

En 19–årig aktivist från Svenska motståndsrörelsen dömdes på onsdagen för våldsamt motstånd.

19–åringen var med som fanbärare vid en flygbladsutdelning i april förra året. Ett tjugotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen deltog i utdelningen som genomfördes i centrala Stockholm. När aktivisterna tagit sig till Gamla stans tunnelbanestation genomförde polisen en visitering av gruppen.

Enligt tingsrätten rörde sig 19–åringen bort från gruppen när en polisman försökte stoppa honom och få in han i gruppen igen. Han satte sig då i motvärn, krängde med kroppen och försökte göra sig fri. Till sitt försvar i rätten uppgav 19–åringen att han som fanbärare var tvungen att lämna över fanan till en kamrat och kunde inte på polisens begäran slänga den på marken. 19–åringen dömdes till 2 000 kronor i dagsböter.
Kenny Hjälte

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA