Nazist dömd för våldsamt motstånd

Publicerad 2009-05-14

En 19–årig aktivist från Svenska motståndsrörelsen dömdes på onsdagen för våldsamt motstånd.

19–åringen var med som fanbärare vid en flygbladsutdelning i april förra året. Ett tjugotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen deltog i utdelningen som genomfördes i centrala Stockholm. När aktivisterna tagit sig till Gamla stans tunnelbanestation genomförde polisen en visitering av gruppen.

Enligt tingsrätten rörde sig 19–åringen bort från gruppen när en polisman försökte stoppa honom och få in han i gruppen igen. Han satte sig då i motvärn, krängde med kroppen och försökte göra sig fri. Till sitt försvar i rätten uppgav 19–åringen att han som fanbärare var tvungen att lämna över fanan till en kamrat och kunde inte på polisens begäran slänga den på marken. 19–åringen dömdes till 2 000 kronor i dagsböter.
Kenny Hjälte

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.