Nazist i danska livgardet

Publicerad 2009-11-09

En 19-årig nazist ingår i det livgarde som har till uppgift att bevaka det danska kungahuset, det rapporterade Århus Stiftstidende på söndagen uppger TT.

19-åringen utbildar sig just nu inom livgardet och vaktar därför inte personligen drottning Margarethe. Men i december kan han efter avslutad utbildning vara kungavakt.

Men 19-åringen är även aktiv nazist och återfinnas i kretsen kring Jonni Hansen, som är ledare för den danska nazistorganisationen Danmarks Nationalsocialistiske Bevægels (DNSB). Enligt DNSB:s webbsida ska 19-åringen i mars under ett firande av Adolf Hitlers födelsedag ha hållit tal.

Försvaret har enligt TT meddelat att 19-åringen inte kommer att hindras från att fullfölja sin utbildning, med hänvisning till att värnpliktiga inte kan diskrimineras mot bakgrund av ras, religion eller politisk tillhörighet.

– Det betyder att värnpliktiga kan ha åsikter som ligger mycket långt från de värderingar vi har i livgardet och i försvaret, säger Fredskov Hansen, chef för utbildningsbataljonen, enligt TT.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA