Nazist i danska livgardet

Publicerad 2009-11-09

En 19-årig nazist ingår i det livgarde som har till uppgift att bevaka det danska kungahuset, det rapporterade Århus Stiftstidende på söndagen uppger TT.

19-åringen utbildar sig just nu inom livgardet och vaktar därför inte personligen drottning Margarethe. Men i december kan han efter avslutad utbildning vara kungavakt.

Men 19-åringen är även aktiv nazist och återfinnas i kretsen kring Jonni Hansen, som är ledare för den danska nazistorganisationen Danmarks Nationalsocialistiske Bevægels (DNSB). Enligt DNSB:s webbsida ska 19-åringen i mars under ett firande av Adolf Hitlers födelsedag ha hållit tal.

Försvaret har enligt TT meddelat att 19-åringen inte kommer att hindras från att fullfölja sin utbildning, med hänvisning till att värnpliktiga inte kan diskrimineras mot bakgrund av ras, religion eller politisk tillhörighet.

– Det betyder att värnpliktiga kan ha åsikter som ligger mycket långt från de värderingar vi har i livgardet och i försvaret, säger Fredskov Hansen, chef för utbildningsbataljonen, enligt TT.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.