Nazist i danska livgardet

Publicerad 2009-11-09

En 19-årig nazist ingår i det livgarde som har till uppgift att bevaka det danska kungahuset, det rapporterade Århus Stiftstidende på söndagen uppger TT.

19-åringen utbildar sig just nu inom livgardet och vaktar därför inte personligen drottning Margarethe. Men i december kan han efter avslutad utbildning vara kungavakt.

Men 19-åringen är även aktiv nazist och återfinnas i kretsen kring Jonni Hansen, som är ledare för den danska nazistorganisationen Danmarks Nationalsocialistiske Bevægels (DNSB). Enligt DNSB:s webbsida ska 19-åringen i mars under ett firande av Adolf Hitlers födelsedag ha hållit tal.

Försvaret har enligt TT meddelat att 19-åringen inte kommer att hindras från att fullfölja sin utbildning, med hänvisning till att värnpliktiga inte kan diskrimineras mot bakgrund av ras, religion eller politisk tillhörighet.

– Det betyder att värnpliktiga kan ha åsikter som ligger mycket långt från de värderingar vi har i livgardet och i försvaret, säger Fredskov Hansen, chef för utbildningsbataljonen, enligt TT.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA