Nazister kandiderar i norska valet

Publicerad 2009-05-29

Nazistiska organisationen Vigrid har fått godkänt från Folkvalsstyrelsen att ställa upp Stortingsvalet. Beslutet har orsakat protester från fler håll.

Socialdemokraterna och Socialistisk venstreparti är ett par av de partier som ber regeringen utreda behovet av ändring i den lag som reglerar vem som får ställa upp i val. De menar att Vigrids program kan vara i strid med FNs konvention om att avskaffa alla former av rasdiskriminering.

På Vigrids hemsida förnekas det inte att rasism förekommer i organisationen. I stället kallar de rasismen för en sund inställning. De förklarar bland annat att "negrer är väsentligt dummare än vita".

Vigrid är en organisation som bygger sin ideologi på nordisk mytologi. Bland annat tror de att guden Odin skapade världen och att "den vita rasen" är hans utvalda folk. På hemsidan skriver de att Odin ger kampglöd och kärlek till det egna folket och äkta hat ska riktas mot dem som lockar till rasens ödeläggelse.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA