Nazister kandiderar i norska valet

Publicerad 2009-05-29

Nazistiska organisationen Vigrid har fått godkänt från Folkvalsstyrelsen att ställa upp Stortingsvalet. Beslutet har orsakat protester från fler håll.

Socialdemokraterna och Socialistisk venstreparti är ett par av de partier som ber regeringen utreda behovet av ändring i den lag som reglerar vem som får ställa upp i val. De menar att Vigrids program kan vara i strid med FNs konvention om att avskaffa alla former av rasdiskriminering.

På Vigrids hemsida förnekas det inte att rasism förekommer i organisationen. I stället kallar de rasismen för en sund inställning. De förklarar bland annat att "negrer är väsentligt dummare än vita".

Vigrid är en organisation som bygger sin ideologi på nordisk mytologi. Bland annat tror de att guden Odin skapade världen och att "den vita rasen" är hans utvalda folk. På hemsidan skriver de att Odin ger kampglöd och kärlek till det egna folket och äkta hat ska riktas mot dem som lockar till rasens ödeläggelse.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.