Nazister kandiderar i norska valet

Publicerad 2009-05-29

Nazistiska organisationen Vigrid har fått godkänt från Folkvalsstyrelsen att ställa upp Stortingsvalet. Beslutet har orsakat protester från fler håll.

Socialdemokraterna och Socialistisk venstreparti är ett par av de partier som ber regeringen utreda behovet av ändring i den lag som reglerar vem som får ställa upp i val. De menar att Vigrids program kan vara i strid med FNs konvention om att avskaffa alla former av rasdiskriminering.

På Vigrids hemsida förnekas det inte att rasism förekommer i organisationen. I stället kallar de rasismen för en sund inställning. De förklarar bland annat att "negrer är väsentligt dummare än vita".

Vigrid är en organisation som bygger sin ideologi på nordisk mytologi. Bland annat tror de att guden Odin skapade världen och att "den vita rasen" är hans utvalda folk. På hemsidan skriver de att Odin ger kampglöd och kärlek till det egna folket och äkta hat ska riktas mot dem som lockar till rasens ödeläggelse.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA