091128_smr_01.jpg\

Svenska motståndsrörelsen gjorde halt på Strömbron och skanderade "Hell Seger".
FOTO: Scanpix

Nazisterna nådde inte Karl XII-statyn

Publicerad 2009-11-28

Lördagens demonstration i centrala Stockholm lockade omkring 70 aktivister ur nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR. Anledningen var hedrandet av de svenska soldaterna som slogs under Karl XII. Men fram till statyn i Kungsträdgården nådde de aldrig.

Omkring klockan 12.30 på lördagen samlades SMR:s aktivister på Riddarholmen i Stockholm för att fira den så kallade Karolinerandan. En timme senare hade omkring 70 personer från SMR ställt sig i tre led med sköldar och flaggor. Omkring 300 poliser kämpade med att undvika sammandrabbningar när SMR-aktivisterna tågade genom stan. Redan vid Riksdagshuset möttes SMR av den första organiserade motdemonstrationen. Organisationen Stoppa nazismen aktivt ickevåld, SNAIV, hade radat upp sig med minnesplakat över nazismens offer.

Skanderade "Hell Seger"


Tidigare i veckan hade SMR krävt av polisen att få gå fram till Karl XII-statyn. Istället fick de nöja sig med att skandera "Hell Seger" – en omskrivning av Hitlerhälsningen och tyskans "Sieg Heil" – från Strömbron. Motdemonstranter hade samlats både vid Kungsträdgården och vid Berzelii park. Några skramlade med nycklar, andra skrek slagord. SMR-aktivisterna svarade med slagorden "Vit revolution utan pardon".

"Arvet förpliktigar"


Vid slutdestinationen på Östermalmstorg hölls två tal. "Arvet förpliktigar" utropade SMR-ledaren Pär Öberg och fortsatte med att tala om det svenska arvet och det han kallade hotet mot de nordiska folken. Därefter tog Henrik Holappa från Finska motståndsrörelsen över och talade om den så kallade Karolinerandan, innan gruppen utropade ett sista "Hell Seger". Efter ungefär en timme leddes SMR-aktivisterna ner i tunnelbanan och motdemonstranterna lämnade platsen.

Inga sammandrabbningar


Trots en stundtals aggressiv stämning och stora trafikstörningar lyckades polisen undvika sammandrabbningar.
– Det gjordes varken några gripanden eller några omhändertaganden. Vi lyckades vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, helt enkelt, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren.

Bildspel: Nazister hyllade Karl XII"
Maria Lundqvist

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA