091128_smr_01.jpg\

Svenska motståndsrörelsen gjorde halt på Strömbron och skanderade "Hell Seger".
FOTO: Scanpix

Nazisterna nådde inte Karl XII-statyn

Publicerad 2009-11-28

Lördagens demonstration i centrala Stockholm lockade omkring 70 aktivister ur nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR. Anledningen var hedrandet av de svenska soldaterna som slogs under Karl XII. Men fram till statyn i Kungsträdgården nådde de aldrig.

Omkring klockan 12.30 på lördagen samlades SMR:s aktivister på Riddarholmen i Stockholm för att fira den så kallade Karolinerandan. En timme senare hade omkring 70 personer från SMR ställt sig i tre led med sköldar och flaggor. Omkring 300 poliser kämpade med att undvika sammandrabbningar när SMR-aktivisterna tågade genom stan. Redan vid Riksdagshuset möttes SMR av den första organiserade motdemonstrationen. Organisationen Stoppa nazismen aktivt ickevåld, SNAIV, hade radat upp sig med minnesplakat över nazismens offer.

Skanderade "Hell Seger"


Tidigare i veckan hade SMR krävt av polisen att få gå fram till Karl XII-statyn. Istället fick de nöja sig med att skandera "Hell Seger" – en omskrivning av Hitlerhälsningen och tyskans "Sieg Heil" – från Strömbron. Motdemonstranter hade samlats både vid Kungsträdgården och vid Berzelii park. Några skramlade med nycklar, andra skrek slagord. SMR-aktivisterna svarade med slagorden "Vit revolution utan pardon".

"Arvet förpliktigar"


Vid slutdestinationen på Östermalmstorg hölls två tal. "Arvet förpliktigar" utropade SMR-ledaren Pär Öberg och fortsatte med att tala om det svenska arvet och det han kallade hotet mot de nordiska folken. Därefter tog Henrik Holappa från Finska motståndsrörelsen över och talade om den så kallade Karolinerandan, innan gruppen utropade ett sista "Hell Seger". Efter ungefär en timme leddes SMR-aktivisterna ner i tunnelbanan och motdemonstranterna lämnade platsen.

Inga sammandrabbningar


Trots en stundtals aggressiv stämning och stora trafikstörningar lyckades polisen undvika sammandrabbningar.
– Det gjordes varken några gripanden eller några omhändertaganden. Vi lyckades vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, helt enkelt, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren.

Bildspel: Nazister hyllade Karl XII"
Maria Lundqvist

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA