inr_folkets_marsch.jpg\

"Folkets marsch" har arrangerats i Stockholm sedan 2005. 2008 greps drygt 100 nazister på Gärdet, misstänkta för hets mot folkgrupp efter att de gjort hitlerhälsningar.
FOTO: Expo

Nazisternas nationaldagsmarsch inställd

Publicerad 2009-05-05

Det blir ingen gemensam nazistmarsch i Stockholm på nationaldagen i år. Det meddelade nazistiska nätverket Info-14 på måndagskvällen. Bakom tillkännagivandet ligger en pågående konflikt mellan de svenska nazistgrupperna.

Det är splittringen och den pågående våldsamma konflikten inom den svenska naziströrelsen som tvingat fram beslutet. Arrangemanget, som kallas "Folkets marsch", är dock, enligt Info-14, inte inställt för all framtid utan har istället "lagts på is" tills vidare. Istället för den stora demonstrationen utlovar Info-14 ett mindre firande i en mer avskild miljö.

Splittringen inom naziströrelsen urartade i mitten av april i år. Sedan dess är Info-14 inblandade i en öppen och våldsam konflikt med Svenska motståndsrörelsen, SMR. Det var då som flera månaders skärpta tongångar mellan organisationerna övergick i öppna våldsamheter.

På en vit makt-spelning i Gävle knivskars en 19-årig före detta SMR-aktivist svårt i magen. 19-åringen hade efter han lämnat SMR synts i kretsarna kring Info-14 och deras nätverk Fria Nationalister. Inom vit makt-miljön cirkulerar det ett rykte om att det var aktivister från SMR låg bakom attacken.

Tidigare konflikter


Våldsamheterna har gjort det omöjligt för Info-14 och SMR att genomföra en demonstration tillsammans.

Info-14 tillkännager dock inte officiellt att de interna stridigheterna ligger till grund för beslutet. Istället lägger man skulden på Nationalsocialistisk Fronts omvandling till Folkfronten. Info-14 menar att Folkfrontens avståndstagande från "Folkets marsch" gjort att demonstrationen inte kan genomföras utan att skapa en splittring inom nazistiska rörelsen i Sverige.

Det är inte första gången som Info-14 varit inblandade i konflikter med andra nazistorganisationer. Senast förra året hamnade organisationen i öppen konflikt med Nordiska förbundet, en dispyt som mynnade ut i att flera av Nordiska förbundets ledande medlemmar dömdes för bland annat hemfridsbrott.

Johannes JakobssonRÄTTELSE:


Tidigare angavs det felaktigt i artikeln att "flera av Nordiska förbundets ledande medlemmar dömdes för grovt rån". Det korrekta är att de misstänktes för grovt rån, en misstankegrad som i stämningsansökan ändrades till rån. När Uddevalla tingsrätt den 13 maj 2008 meddelande domen dömdes de inblandade för följande:

Andreas Irebro, 23, Göteborg: hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande – fängelse 3 månader

Henrik Johansson, 31, Alingsås: hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande – fängelse 3 månader

Anders Lagerström, 31: hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande, olovligt innehav av farligt föremål – fängelse 3 månader

Mattias Lövbrand, 32, Partille: hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande, narkotikabrott, vapenbrott – fängelse 3 månader

Göran Runfelt, 26, Linköping: hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande – fängelse 3 månader

NOTERA: Expo vill förtydliga att Göran G R Runfelt, hemmahörande i Göteborg, inte har något med vare sig sin namne eller händelsen som omskrivs ovan att göra.

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA