Nazistisk lägervakt inför rätta

Publicerad 2009-05-13

I tisdags deporterades den 89 år gamla lägervakten John Demjanjuk till Standelheim, Tyskland, för en rättegång. Där arresterades han, anklagad för medhjälp till mordet på 29 000 judar. På grund av hans psykiska hälsa råder det oklarheter om han är frisk nog för att förstå åtalet, rapporterar Times UK.

Innan John Demjanjuk slutligen lämnade Cleveland, USA, för sin rättegång pågick många diskussioner om deporteringen skulle utfärdas. Demanjuk lider av en njursjukdom och leukemi och tvivlet om hans hälsa är orsaken till att förflyttningen flera gånger har skjutits upp. Till slut bedömde amerikanska immigrationsmyndigheter att han var frisk nog för att resa.

I rättegången kommer den 81 år gamla Thomas Blatt från Kalifornien vara ensam om att vittna mot Demjanjuk. Blatt satt under tonåren i koncentrationslägret Sobibor i Polen samtidigt som Demjanjuk var vakt på koncentrationslägret.

John Demjanjuk kommer ursprungligen från Ukraina och hette från början Ivan men bytte namn när han 1953 flyttade till USA. John Demjanjuk ställdes tidigare inför rätta 1993 i Israel där han förnekade att han var den ökände fängelsevakten som 50 år tidigare hade skickat 29 000 judar till döden i Sobidor. Den ökände fängelsevakten gick under namnet Ivan den förskräcklige.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA