Nazistisk lägervakt inför rätta

Publicerad 2009-05-13

I tisdags deporterades den 89 år gamla lägervakten John Demjanjuk till Standelheim, Tyskland, för en rättegång. Där arresterades han, anklagad för medhjälp till mordet på 29 000 judar. På grund av hans psykiska hälsa råder det oklarheter om han är frisk nog för att förstå åtalet, rapporterar Times UK.

Innan John Demjanjuk slutligen lämnade Cleveland, USA, för sin rättegång pågick många diskussioner om deporteringen skulle utfärdas. Demanjuk lider av en njursjukdom och leukemi och tvivlet om hans hälsa är orsaken till att förflyttningen flera gånger har skjutits upp. Till slut bedömde amerikanska immigrationsmyndigheter att han var frisk nog för att resa.

I rättegången kommer den 81 år gamla Thomas Blatt från Kalifornien vara ensam om att vittna mot Demjanjuk. Blatt satt under tonåren i koncentrationslägret Sobibor i Polen samtidigt som Demjanjuk var vakt på koncentrationslägret.

John Demjanjuk kommer ursprungligen från Ukraina och hette från början Ivan men bytte namn när han 1953 flyttade till USA. John Demjanjuk ställdes tidigare inför rätta 1993 i Israel där han förnekade att han var den ökände fängelsevakten som 50 år tidigare hade skickat 29 000 judar till döden i Sobidor. Den ökände fängelsevakten gick under namnet Ivan den förskräcklige.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.