Nazistisk lägervakt inför rätta

Publicerad 2009-05-13

I tisdags deporterades den 89 år gamla lägervakten John Demjanjuk till Standelheim, Tyskland, för en rättegång. Där arresterades han, anklagad för medhjälp till mordet på 29 000 judar. På grund av hans psykiska hälsa råder det oklarheter om han är frisk nog för att förstå åtalet, rapporterar Times UK.

Innan John Demjanjuk slutligen lämnade Cleveland, USA, för sin rättegång pågick många diskussioner om deporteringen skulle utfärdas. Demanjuk lider av en njursjukdom och leukemi och tvivlet om hans hälsa är orsaken till att förflyttningen flera gånger har skjutits upp. Till slut bedömde amerikanska immigrationsmyndigheter att han var frisk nog för att resa.

I rättegången kommer den 81 år gamla Thomas Blatt från Kalifornien vara ensam om att vittna mot Demjanjuk. Blatt satt under tonåren i koncentrationslägret Sobibor i Polen samtidigt som Demjanjuk var vakt på koncentrationslägret.

John Demjanjuk kommer ursprungligen från Ukraina och hette från början Ivan men bytte namn när han 1953 flyttade till USA. John Demjanjuk ställdes tidigare inför rätta 1993 i Israel där han förnekade att han var den ökände fängelsevakten som 50 år tidigare hade skickat 29 000 judar till döden i Sobidor. Den ökände fängelsevakten gick under namnet Ivan den förskräcklige.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA