NPD nöjda trots dåligt val

Publicerad 2009-08-31

Det tyska högerextrema partiet NPD backade i söndagens delstatsval. Men resultat räknas ändå som en framgång. Partiet tog plats i Sachsens delstatsparlamentet och får nu en välbehövlig ekonomisk injektion.

Det stod mycket på spel för NPD i helgens tre delstatsval. Opinonsmätningarna veckorna innan valet antydde att partiet skulle kunna missa femprocentsspärren i valet i Sachsen och därmed tappa sina 12 mandat. Det skulle i så fall innebära en katastrof för det hårt prövade partiet. Men när valsedlarna räknats samman visade det sig att de tyska högerextremisterna fått 5,6 procent av rösterna och åtta mandat.

Resultatet är en rejäl tillbakagång jämfört med succéåret 2004. Då stormade partiet in med ett väljarstöd på 9,2 procent. Men trots tappet innebär valresultatet i Sachsen att partiet kan andas ut. Under de senaste åren har NPD drabbats av en rad bakslag som nära på ruinerat partiet. I och med mandaten i Sachsens delstatsparlament kan partiet fylla på den tomma partikassan.

Missade målet i Thüringen


I valet till Thüringens delstatsparlament blev det ett omvänt scenario. Partiet gick framåt men missade precis femprocentsspärren. I rena siffror handlar det om en ökning från 0.6 till 4,3 procent. Resultatet bör ses som ett misslyckande. NPD-ledningen hade innan valet stora förhoppningar på att partiet skulle nå femprocentsspärren och ta plats i Thüringen delstatsparlament.

Valkampanjen som leddes av partiledaren Udo Voigt kom framför allt att präglas av ett kontroversiellt utspel mot kristdemokraten Zeca Schall. På sin hemsida kallade partiet honom för "kvotneger" och partiledaren Voigt förklarade vidare att Schall skulle göra mer nytta i Angola än i Tyskland.

Backade i Saarland


I Saarlands delstatsval gick partiet kraftigt bakåt. I valet 2004 lyckade partiet få 4,0 procent av rösterna vilket då gjorde den lilla delstaten i Tysklands sydvästra hörn till den mest NPD-vänliga i det forna Västtyskland. I årets val tycks stödet som bortblåst. Partiet lyckades bara skrapa ihop 1,5 procent av rösterna.

Svaga resultat för Republikanerna


NPD:s konkurrenter Die Republikaner kandiderade även de i alla tre delstatsvalen. Men framgångarna uteblev. I Sachsen och Saarland där partiet inte ens ställde upp i valet 2004 fick det 0,2 respektive 0,8 procent av rösterna. I Thüringen gick partiet från 2,0 procent till 0,4.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA