081215_utr_npdpolis.jpg\

NPD har fått ekonomiska problem sedan partiet inte kunnat redovisa vart drygt två miljoner euro tagit vägen. Bilden är på NPD-anhängare som 2007 attackerade tysk kravallpolis i Offenbach am Main.
Foto: Sasha Rheker/attenzione©

NPD riskerar konkurs

Publicerad 2009-04-03

Tysklands största högerextrema parti NPD står på ruinens brant efter att det blivit dömt att betala böter på drygt två miljoner euro. Detta på grund av att partiet inte haft ordning i sin bokföring.

Det är den tyska riksdagen som beslutat att partiet ska betala 2.2 miljoner euro i böter efter att det uppdagats att NPD inte kunnat redovisa var pengarna de fick under valrörelsen 2007 tagit vägen.

I väntan på att böterna ska betalas har den tyska staten underlåtit att betala ut 300.000 euro i partistöd, som NPD väntade sig att få i februari. Bara det orsakar partiet stora problem eftersom de är beroende av bidragen för att täcka sina månadskostnader.

Enligt tyska Der Spiegel betalar partiet ut omkring 110 000 euro i månaden i löner och administrativa kostnader. Endast 30 000 av dessa genererar partiet självt, genom donationer och medlemsavgifter.

Böterna, som ska vara betalda senast den 1 maj i år, riskerar att driva partiet i konkurs. Men högt uppsatta NPD-medlemmar säger att de ska överklaga böterna. Samtidigt riskerar NPD:s planerade valrörelse i höst att utebli helt.

Tidigare problem


NPD har tidigare varit i ekonomiskt blåsväder. 2006 tvingades det att betala tillbaka 1.7 miljoner euro till den tyska staten efter att det visat sig att partiet ljugit om storleken på donationer de tagit emot från sina sympatisörer.

2008 drabbades partiet av en intern kris. Då dömdes NPD:s kassör Erwin Kemna till ett treårigt fängelsestraff efter att det uppdagats att han förskingrat omkring 740 000 euro från partikassan.

Enligt Deutche Presse Agentur har den tyska säkerhetstjänsten Verfassungsschutz tidigare sagt att NPD, med sina omkring 7200 medlemmar, utgör ett hot mot det tyska statsskicket. Der Spiegel skriver att NPD:s ekonomiska problem är ett välkommet inslag i ett Tyskland där våld och brottslighet kopplat till den nazistiska rörelsen blivit ett allt större problem.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA