090213_utr_vilder.jpg\

Geert Wilders är en av dem som i Anne Frankestiftelsens rapport nämns som bidragande orsak till en växande antimuslimsk stämning i Nederländerna.

Ökat våld mot muslimer i Nederländerna

Publicerad 2009-04-21

En rapport från Anne Frankstiftelsen visar en ökning av högerextremismen i Nederländerna. Det rasistiska våldet blir vanligare i takt med att islamofobiska uttalanden hörs allt oftare.

År 2006 var det 62 stycken våldsamma aktioner mot muslimer i Nederländerna. År 2007 hade den siffran ökat till 82 stycken. I en rapport av Leiden Universitet och Anne Frankstiftelsen om landets högerextremistiska utveckling, visar det sig att den allmänna åsikten om muslimer blivit mer skeptisk. Antalet medlemmar i nynazistiska organisationer har även ökat från 40 till 400 personer från 2004 till 2008.

En slutsats från rapporten är att det finns en stark konflikt mellan yttrandefrihet och diskriminering. Det nederländska rättsväsendet har inte visat något större intresse för hatiska uttalanden på Internet. Stormfront och Holland Hardcore är två exempel på högerextrema forum där diskriminerande uttalanden förekommer. Många användare bär anonyma namn för att slippa bli igenkända.

Ett populistiskt parti som flera gånger gett negativa kommentarer om islam och muslimer är Frihetspartiet, PVV. Partiet leds utav Geert Wilders som blivit känd efter att i sin film Fitna från 2008 ha använt karikatyrbilder av Mohammed. Det gav en het debatt om var gränsen till yttrandefrihet skulle dras. Det blev här mer tillåtet att uttala en åsikt än tidigare. Samma karikatyrbild har tidigare gett stort liv åt yttrandefrihetsdebatten i Danmark.

Fientlighet mot muslimer


Att ha fientliga åsikter om muslimer blir allt mer accepterat i landet, enligt rapporten. Över hälften av alla skolungdomarna i Nederländerna mellan 14 och 16 år uppger att de har en dålig bild av muslimer och islam. Flera ungdomar har föräldrar med åsikten att muslimer utgör ett hot mot rättsäkerheten.

Rasistiskt våld förekom inte under flera årtionden efter andra världskriget i Nederländerna. Under 70-talet förändrades detta. Gradvis ökade sedan våldet på 80-talet och rasistisk grafitti, vandalism, konfrontationer och kränkningar blev vanligare. Under 90-talet förekom ett tjugotal attentat mot moskéer. I en undersökning svarade nästan var tionde person med utländsk bakgrund att de hade upplevt rasistiskt våld mellan 2004 och 2005.
Isabel Nielsen

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.