090213_utr_vilder.jpg\

Geert Wilders är en av dem som i Anne Frankestiftelsens rapport nämns som bidragande orsak till en växande antimuslimsk stämning i Nederländerna.

Ökat våld mot muslimer i Nederländerna

Publicerad 2009-04-21

En rapport från Anne Frankstiftelsen visar en ökning av högerextremismen i Nederländerna. Det rasistiska våldet blir vanligare i takt med att islamofobiska uttalanden hörs allt oftare.

År 2006 var det 62 stycken våldsamma aktioner mot muslimer i Nederländerna. År 2007 hade den siffran ökat till 82 stycken. I en rapport av Leiden Universitet och Anne Frankstiftelsen om landets högerextremistiska utveckling, visar det sig att den allmänna åsikten om muslimer blivit mer skeptisk. Antalet medlemmar i nynazistiska organisationer har även ökat från 40 till 400 personer från 2004 till 2008.

En slutsats från rapporten är att det finns en stark konflikt mellan yttrandefrihet och diskriminering. Det nederländska rättsväsendet har inte visat något större intresse för hatiska uttalanden på Internet. Stormfront och Holland Hardcore är två exempel på högerextrema forum där diskriminerande uttalanden förekommer. Många användare bär anonyma namn för att slippa bli igenkända.

Ett populistiskt parti som flera gånger gett negativa kommentarer om islam och muslimer är Frihetspartiet, PVV. Partiet leds utav Geert Wilders som blivit känd efter att i sin film Fitna från 2008 ha använt karikatyrbilder av Mohammed. Det gav en het debatt om var gränsen till yttrandefrihet skulle dras. Det blev här mer tillåtet att uttala en åsikt än tidigare. Samma karikatyrbild har tidigare gett stort liv åt yttrandefrihetsdebatten i Danmark.

Fientlighet mot muslimer


Att ha fientliga åsikter om muslimer blir allt mer accepterat i landet, enligt rapporten. Över hälften av alla skolungdomarna i Nederländerna mellan 14 och 16 år uppger att de har en dålig bild av muslimer och islam. Flera ungdomar har föräldrar med åsikten att muslimer utgör ett hot mot rättsäkerheten.

Rasistiskt våld förekom inte under flera årtionden efter andra världskriget i Nederländerna. Under 70-talet förändrades detta. Gradvis ökade sedan våldet på 80-talet och rasistisk grafitti, vandalism, konfrontationer och kränkningar blev vanligare. Under 90-talet förekom ett tjugotal attentat mot moskéer. I en undersökning svarade nästan var tionde person med utländsk bakgrund att de hade upplevt rasistiskt våld mellan 2004 och 2005.
Isabel Nielsen

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA