Ökning av hatgrupper i USA

Publicerad 2009-02-27

Antalet hatgrupper fortsätter att öka i USA. Det visar en sammanställning som Southern Poverty Law Center gjort.

Sedan år 2000 har antalet hatgrupper i USA ökat med 54 procent. Totalt visar sammanställningen att det under 2008 fanns 926 aktiva hatgrupper grupper i landet. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2007, då 888 var aktiva.

Enligt Southern Poverty Law Center, SPLC, så är det framför allt grupper som motsätter sig invandringen från Latinamerika som tilltagit. Rapporter från FBI visat också att hatbrott mot den gruppen invandrare mellan åren 2003 och 2007 ökade med 40 procent.

Ökad hotbild mot presidenten


Enligt Mark Potok, redaktör på SPLC tidning Intelligence Report, har även valet av Barack Obama fått rasistiska extremister att reagera och gett dem en plattform att rekrytera nya aktivister. Flera vit makt-aktivister har avslöjats med sammansvärjningar för att döda Obama.

Dem ekonomiska krisen i USA har även använts för att sprida propaganda där minoriteter och invandrare pekas ut som syndabockar.

SPLC, Southern Poverty Law Center, grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter. SPLC är bland annat kända för sina utbildningsprogram för tolerans. De ger även ut tidningen, Intelligence Report, som skriver om hatgrupper i USA.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA