Ökning av hatgrupper i USA

Publicerad 2009-02-27

Antalet hatgrupper fortsätter att öka i USA. Det visar en sammanställning som Southern Poverty Law Center gjort.

Sedan år 2000 har antalet hatgrupper i USA ökat med 54 procent. Totalt visar sammanställningen att det under 2008 fanns 926 aktiva hatgrupper grupper i landet. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2007, då 888 var aktiva.

Enligt Southern Poverty Law Center, SPLC, så är det framför allt grupper som motsätter sig invandringen från Latinamerika som tilltagit. Rapporter från FBI visat också att hatbrott mot den gruppen invandrare mellan åren 2003 och 2007 ökade med 40 procent.

Ökad hotbild mot presidenten


Enligt Mark Potok, redaktör på SPLC tidning Intelligence Report, har även valet av Barack Obama fått rasistiska extremister att reagera och gett dem en plattform att rekrytera nya aktivister. Flera vit makt-aktivister har avslöjats med sammansvärjningar för att döda Obama.

Dem ekonomiska krisen i USA har även använts för att sprida propaganda där minoriteter och invandrare pekas ut som syndabockar.

SPLC, Southern Poverty Law Center, grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter. SPLC är bland annat kända för sina utbildningsprogram för tolerans. De ger även ut tidningen, Intelligence Report, som skriver om hatgrupper i USA.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA