Ökning av hatgrupper i USA

Publicerad 2009-02-27

Antalet hatgrupper fortsätter att öka i USA. Det visar en sammanställning som Southern Poverty Law Center gjort.

Sedan år 2000 har antalet hatgrupper i USA ökat med 54 procent. Totalt visar sammanställningen att det under 2008 fanns 926 aktiva hatgrupper grupper i landet. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2007, då 888 var aktiva.

Enligt Southern Poverty Law Center, SPLC, så är det framför allt grupper som motsätter sig invandringen från Latinamerika som tilltagit. Rapporter från FBI visat också att hatbrott mot den gruppen invandrare mellan åren 2003 och 2007 ökade med 40 procent.

Ökad hotbild mot presidenten


Enligt Mark Potok, redaktör på SPLC tidning Intelligence Report, har även valet av Barack Obama fått rasistiska extremister att reagera och gett dem en plattform att rekrytera nya aktivister. Flera vit makt-aktivister har avslöjats med sammansvärjningar för att döda Obama.

Dem ekonomiska krisen i USA har även använts för att sprida propaganda där minoriteter och invandrare pekas ut som syndabockar.

SPLC, Southern Poverty Law Center, grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter. SPLC är bland annat kända för sina utbildningsprogram för tolerans. De ger även ut tidningen, Intelligence Report, som skriver om hatgrupper i USA.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.