Omstridd friskolerektor ansluter till SD

Publicerad 2009-10-14

Sverigedemokraterna fortsätter att locka nya medlemmar. I Borlänge har den omstridde friskolerektorn Ove Raskopp anslutit till partiet.
– Jag är dödligt trött på det här samhället och den utveckling vi har varit inne i en tid nu, säger Ove Raskopp till Expo

Ove Raskopp blev uppmärksammad sommaren 2007 då friskolan Sebor där Raskopp var rektor tvingades stänga efter omfattande kritik från Skolverket.
Skolan som byggde på en fri undervisningsform ansågs sakna tydliga ramar.
Dessutom påpekade Skolverket att Raskopp varit oförskämd mot elever och lärare. Han hotade barn- och skolnämndens ordförande med polisanmälan när hon försökte besöka skolan och kallade henne för "satkärring".

Enligt Ove Raskopp har han haft kontakt med Sverigedemokraterna i ett år. Men det var först i går som hans stöd till partiet blev officiellt. I en artikel i gårdagens Dalarnas tidningar förklarade den omstridde rektorn att han nu är aktiv i Sverigedemokraterna.

"Alla är missnöjda"


Det är framför allt den svenska invandringspolitiken som gör att han nu öppet visar sitt stöd för partiet, menar han.
– Vi kan, vi som lever bland vanligt folk, se att för det första är vi missnöjda allihop. Det finns ingen människa längre som man kan prata med som har något positivt att säga om det som händer i Sverige. De rika blir rikare, de fattiga blir fattigare och sen den här tendensen i samhället att invandrare får bre ut sig nästan hur mycket som helst, och är man då svensk så kan man inte protesterna.

Ove Raskopp har starka åsikter om den svenska skolan och kommer också driva skolfrågor i partiet.
– Jag tycker att skolan i dag är på väg åt alldeles galet håll. Jag är uppfostrad i en anda på 60-talet där förståelse, utveckling och kreativitet skulle gälla. Sedan har vi fått en skolminister som har spårat ur helt och hållet.

De idéerna du har om skolan är inte så utbredda i Sverigedemokraterma. Kommer du ta strid för dem?
– Jag kommer ta strid. Det har jag redan gjort här och jag får fullt medhåll.
Daniel Poohl

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.