Politiker misshandlades

Publicerad 2009-03-23

Mattias Bernhardsson, fullmäktigeledamot i Haninge, överfölls och misshandlades på söndagskvällen. Enligt Bernhardsson var det en grupp nazister som attackerade honom. Dagen innan blev han och ytterligare en person attackerad när de deltog på en fredsdemonstration i centrala Stockholm.

Mattias Bernhardsson sitter som ledamot för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge kommunfullmäktige. I ett uttalande på partiets hemsida säger Mattias Bernhardsson att han blev attackerad med kniv och knogjärn. Enligt Bernhardsson försökta gärningsmännen döda honom. Händelsen skedde i Jordbro.

Mattias Bernhardsson och en partikamrat till honom överfölls även på lördagen då de deltog på en demonstration mot Irakkriget på Sergels torg. Enligt Aftonbladet var det en nazist som överföll dem.

Överfallet dokumenterades


Överfallet på Sergels torg dokumenterades av Aftonbladet. Bilderna visar hur en gärningsman går till attack mot fredsaktivisterna och sliter åt sig en banderoll och en kamera. En av demonstrationsdeltagarna, som försökte hindra gärningsmannen från att lämna platsen, blev nedslagen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.