Rasistkampanj mot tysk politiker

Publicerad 2009-08-28

Den kristdemokratiska politikern Zeca Schall har blivit utsatt för en rasistisk kampanj av det högerextrema partiet NPD, rapporterar CNN.

Zeca Schall används ofta som expert i frågor som rör integration. Schall kom till Tyskland från Angola när han var 21 år gammal. Det nazianstrukna partiet NPD menar på sin hemsida att Schall aldrig någonsin kommer att kunna bli en del av det tyska samhället och att han därför ska lämna länder. På sin hemsida beskriver partiet Schall som "kvotneger". I ett pressmeddelande har NPD:s partiledare Udo Voigt också sagt att Schall gör mer nytta i Angola än i Tyskland.

Schall är chockad över händelsen.
- Jag kan helt enkelt inte tro att folk kan göra så mot sina medmänniskor, säger han till CNN.

NPD har också haft ett massmöte i Schalls hemstad, Hildburghausen, där det försökte övertyga Zeca Schall att lämna landet. Den kristdemokratiska politikern lever nu under polisbevakning vid sitt hus. Schall och CDU har också lämnat in en stämningsansökan mot NPD.

Efter händelserna har även CDU och Zeca Schall beslutat att Schall inte längre ska låta sig intervjuas i media. Partiet menar att det skulle riskera politikerns säkerhet ytterligare.

NPD har i efterhand tonat ner hatkampanjen mot Schall.
- Detta är inte en personlig kampanj mot Schall, Vi anser bara att medborgare med utländsk bakgrund inte ska ha något att säga till om i den tyska politiken, säger Frank Schwerdt som är ordförande för NPD i Erfurt till CNN.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA