Rasistkampanj mot tysk politiker

Publicerad 2009-08-28

Den kristdemokratiska politikern Zeca Schall har blivit utsatt för en rasistisk kampanj av det högerextrema partiet NPD, rapporterar CNN.

Zeca Schall används ofta som expert i frågor som rör integration. Schall kom till Tyskland från Angola när han var 21 år gammal. Det nazianstrukna partiet NPD menar på sin hemsida att Schall aldrig någonsin kommer att kunna bli en del av det tyska samhället och att han därför ska lämna länder. På sin hemsida beskriver partiet Schall som "kvotneger". I ett pressmeddelande har NPD:s partiledare Udo Voigt också sagt att Schall gör mer nytta i Angola än i Tyskland.

Schall är chockad över händelsen.
- Jag kan helt enkelt inte tro att folk kan göra så mot sina medmänniskor, säger han till CNN.

NPD har också haft ett massmöte i Schalls hemstad, Hildburghausen, där det försökte övertyga Zeca Schall att lämna landet. Den kristdemokratiska politikern lever nu under polisbevakning vid sitt hus. Schall och CDU har också lämnat in en stämningsansökan mot NPD.

Efter händelserna har även CDU och Zeca Schall beslutat att Schall inte längre ska låta sig intervjuas i media. Partiet menar att det skulle riskera politikerns säkerhet ytterligare.

NPD har i efterhand tonat ner hatkampanjen mot Schall.
- Detta är inte en personlig kampanj mot Schall, Vi anser bara att medborgare med utländsk bakgrund inte ska ha något att säga till om i den tyska politiken, säger Frank Schwerdt som är ordförande för NPD i Erfurt till CNN.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA