Rasistkampanj mot tysk politiker

Publicerad 2009-08-28

Den kristdemokratiska politikern Zeca Schall har blivit utsatt för en rasistisk kampanj av det högerextrema partiet NPD, rapporterar CNN.

Zeca Schall används ofta som expert i frågor som rör integration. Schall kom till Tyskland från Angola när han var 21 år gammal. Det nazianstrukna partiet NPD menar på sin hemsida att Schall aldrig någonsin kommer att kunna bli en del av det tyska samhället och att han därför ska lämna länder. På sin hemsida beskriver partiet Schall som "kvotneger". I ett pressmeddelande har NPD:s partiledare Udo Voigt också sagt att Schall gör mer nytta i Angola än i Tyskland.

Schall är chockad över händelsen.
- Jag kan helt enkelt inte tro att folk kan göra så mot sina medmänniskor, säger han till CNN.

NPD har också haft ett massmöte i Schalls hemstad, Hildburghausen, där det försökte övertyga Zeca Schall att lämna landet. Den kristdemokratiska politikern lever nu under polisbevakning vid sitt hus. Schall och CDU har också lämnat in en stämningsansökan mot NPD.

Efter händelserna har även CDU och Zeca Schall beslutat att Schall inte längre ska låta sig intervjuas i media. Partiet menar att det skulle riskera politikerns säkerhet ytterligare.

NPD har i efterhand tonat ner hatkampanjen mot Schall.
- Detta är inte en personlig kampanj mot Schall, Vi anser bara att medborgare med utländsk bakgrund inte ska ha något att säga till om i den tyska politiken, säger Frank Schwerdt som är ordförande för NPD i Erfurt till CNN.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.