090512_inr_juvas_1.jpg\

Natten mellan söndag och måndag misshandlades Sören Juvas, ordförande för RFSL, i Moldavien. Han mår efter omständigheterna bra.

RFSL-ordförande misshandlad i Moldavien

Publicerad 2009-05-12

Natten mellan söndag och måndag misshandlades Sören Juvas, ordförande för RFSL i Moldavien. Misshandeln skedde efter att moldavisk polis förhört honom om hans sexuella läggning.

Sören Juvas var i Moldavien för att delta i Moldava Pride, en årlig festival för homosexuella, bisexuella och transpersoner. På söndagen blev han stoppad av polisen sent på kvällen efter ett pubbesök. Polisen undrade om Sören Juvas var homosexuell och om det var på grund av festivalen som han var i Moldavien. När han svarade ja fick han följa med polisen till stationen på förhör. Efter att ha blivit placerad i väntrummet en stund blev han frisläppt. Sören Juvas hann knappt utanför polisstationen innan han möttes av några civila personer som misshandlade honom.

Chockad men mår bra


– Enligt den lokala hbt-organisationen GenderDoc-M kan det ha varit polisen själva som ligger bakom misshandeln då våldet mot hbt-aktivister brukar gå till såhär, säger Malinda Flodman, pressekreterare på RFSL till Expo.

Enligt Malinda Flodman är Sören Juvas chokad efter händelsen men mår trots omständigheterna bra.
– Han fick skrubbsår på panna och kinder samt blåmärken på kroppen, berättar Malinda Flodman.
Isabel Nielsen

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.