Romer återvänder till Rumänien efter attackerna i Belfast

Publicerad 2009-06-25

De flesta av de rumänska romer som under den senaste veckan blivit trakasserade och attackerade i Belfast på Nordirland har bestämt sig för att återvända till Rumänien, rapporterar BBC. 25 av dem har redan åkt och 75 planerar att lämna landet. Enbart 14 planerar i dagsläget att stanna kvar i Belfast.

De var i förra veckan som runt 100 personer tvingades fly sina hem efter att ha blivit attackerade av en grupp högerextremister som kallar sig själva Combat 18, efter den avsomnade brittiska terrorgruppen med samma namn. De fick till slut ta skydd i en kyrka efter att lokalbefolkningen tagit dem i beskydd.

De Nordirländska myndigheterna kommer nu hjälpa till att bekosta hemresorna för de som vill ge sig av. Samtidigt rapporteras polisen ha gripit ett antal personer som misstänks ha deltagit i attackerna.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA