Romsk familj skadad efter brandattentat i Tjeckien

Publicerad 2009-04-20

Natten till söndagen kastades ett brinnande föremål mot ett hus i Vitkov, nordöstra Tjeckien. Tre personer skadades vid attentatet. De vårdas nu på sjukhus för allvarliga brännskador. Motivet är okänt men senaste tidens högerextrema våld mot romer tros ha en koppling till dådet, rapporterar Europe News.

Det var en molotovcocktail med en antändbar vätska som träffade familjens hus. Det tog eld strax före midnatt. Dådet kan ha en koppling till högerextrema aktiviteter mot romer i landet.
– Det finns en klar länk mellan politisk aktivitet och våld mot invånarna, säger Mirek Topolanek, Tjeckiens premiärminister till Europe News.

Den två år gamla dottern blev värst drabbad. Hennes kropp är till större delen täckt av brännskador. Föräldrarna fick också skador av branden men inte lika allvarliga. Polisen har efteråt hittat glassplitter utanför huset. Där fanns också vad som misstänks ha varit antändbar substans.

Samma natt hölls en nazistmarsch i ett romskt samhälle i nordvästra Tjeckien. Senaste tiden har flera högerextrema attentat mot romer skett i Tjeckien. Romska rörelser i landet har uttalat sig om att romer är utsatta för nynazistiska grupper. De har framfört kritik mot att många romer tvingats fly då de inte känner sig trygga i landet.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.