Romsk familj skadad efter brandattentat i Tjeckien

Publicerad 2009-04-20

Natten till söndagen kastades ett brinnande föremål mot ett hus i Vitkov, nordöstra Tjeckien. Tre personer skadades vid attentatet. De vårdas nu på sjukhus för allvarliga brännskador. Motivet är okänt men senaste tidens högerextrema våld mot romer tros ha en koppling till dådet, rapporterar Europe News.

Det var en molotovcocktail med en antändbar vätska som träffade familjens hus. Det tog eld strax före midnatt. Dådet kan ha en koppling till högerextrema aktiviteter mot romer i landet.
– Det finns en klar länk mellan politisk aktivitet och våld mot invånarna, säger Mirek Topolanek, Tjeckiens premiärminister till Europe News.

Den två år gamla dottern blev värst drabbad. Hennes kropp är till större delen täckt av brännskador. Föräldrarna fick också skador av branden men inte lika allvarliga. Polisen har efteråt hittat glassplitter utanför huset. Där fanns också vad som misstänks ha varit antändbar substans.

Samma natt hölls en nazistmarsch i ett romskt samhälle i nordvästra Tjeckien. Senaste tiden har flera högerextrema attentat mot romer skett i Tjeckien. Romska rörelser i landet har uttalat sig om att romer är utsatta för nynazistiska grupper. De har framfört kritik mot att många romer tvingats fly då de inte känner sig trygga i landet.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA