Romsk familj skadad efter brandattentat i Tjeckien

Publicerad 2009-04-20

Natten till söndagen kastades ett brinnande föremål mot ett hus i Vitkov, nordöstra Tjeckien. Tre personer skadades vid attentatet. De vårdas nu på sjukhus för allvarliga brännskador. Motivet är okänt men senaste tidens högerextrema våld mot romer tros ha en koppling till dådet, rapporterar Europe News.

Det var en molotovcocktail med en antändbar vätska som träffade familjens hus. Det tog eld strax före midnatt. Dådet kan ha en koppling till högerextrema aktiviteter mot romer i landet.
– Det finns en klar länk mellan politisk aktivitet och våld mot invånarna, säger Mirek Topolanek, Tjeckiens premiärminister till Europe News.

Den två år gamla dottern blev värst drabbad. Hennes kropp är till större delen täckt av brännskador. Föräldrarna fick också skador av branden men inte lika allvarliga. Polisen har efteråt hittat glassplitter utanför huset. Där fanns också vad som misstänks ha varit antändbar substans.

Samma natt hölls en nazistmarsch i ett romskt samhälle i nordvästra Tjeckien. Senaste tiden har flera högerextrema attentat mot romer skett i Tjeckien. Romska rörelser i landet har uttalat sig om att romer är utsatta för nynazistiska grupper. De har framfört kritik mot att många romer tvingats fly då de inte känner sig trygga i landet.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA