091013_notis_islamafobi.jpg\

Affischen. med en kvinna i burka och minareter som liknar missiler, som användes i valrörelsen väckte ont blod. I vissa städer förbjöds den då den ansågs vara rasistisk och underblåsa fördomar.

Schweiziskt nej till minareter

Publicerad 2009-11-30

På söndagen röstade schweizarna ja till ett byggstopp av minareter. Valresultatet är ett bakslag för regeringen som uppmanat folk att rösta emot förslaget.

Det var det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet (SVP) som samlat in de 100 000 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning. Schweizarna hade på söndagen att ta ställning till om de ville förbjuda nybyggnationer av minareter. Enligt slutresultatet fick förbudssidan 57,5 procent av väljarna på sin sida, uppger nättidningen Swissinfo. För att vara en folkomröstning var valdeltagandet högt, runt 53 procent.
Det stora stödet för förslaget var oväntat och opinionsundersökningar innan valet tydde på att det inte skulle gå igenom. Regeringen gick även ut och uppmanade folk att rösta emot förslaget. Även ja-sidan förvånades över resultatet.
Oskar Freysinger (SVP), som varit drivande i ja-kampanjen, sa efter att utgången stod klar att han var "chockad och förstummad" över valresultatet "eftersom hela etablissemanget var emot det", uppger Swissinfo. Oskar Freysinger tillade att resultatet inte ska tolkas som att muslimers rätt att praktisera sin religion har inskränkts, utan som ett sätt att stävja den "politiska grenen av islam".

Resultatet oroar


Nu befaras resultatet kunna bli ett internationellt bakslag för landet med möjliga handelsbojkotter. Dessutom kan valresultatet strida mot både landets egna som internationella lager. Såväl regeringen som muslimska representanter har uttryckt sitt missnöje över valresultatet. Men även FN och Amnesty ska enligt Svenska Dagbladet ha kritiserat ett minaretförbud.
Mellan 300 000 och 400 000 av Schweiz omkring sju miljoner invånare har muslimsk bakgrund. I dag finns det fyra minareter i landet och en femte var planerad.
– En otrolig besvikelse. Det finns en fruktan för islam och okunskap om vår religion. Kanske är läxan att vi bättre måste förklara att islam inte är lika med terrorism och extremism, säger den schweiziska imamen Youssef Ibram till Svenska Dagbladet.

Anders Dalsbro
FOTNOT


I Expo #4-2009 kommer ett reportage från Schweiz att publiceras. Vår reporter Lisa Bjurwald följde valrörelsens sista dagar på plats. Numret kommer ut den 18 december.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA