SD-artikel i Aftonbladet inte hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-10-20

Jimmie Åkessons omdiskuterade debattartikel i måndagens Aftonbladet innehåller inte hets mot folkgrupp, rapporterar TT

- Detta är inte någon uppenbar hets mot folkgrupp. Hade det varit det, så hade jag själv inlett en förundersökning. Men jag kommer sannolikt att få in anmälningar mot artikeln och då får jag titta närmare på saken, säger Justitiekanslern Göran Lambertz till TT.

Aftonbladet valde att publicera Jimmie Åkessons artikel trots att tidningen blivit avrådda att göra så på grund av risken för att fällas för hets mot folkgrupp.
– Jag är kanske inte redo att dö för JImmie Åkessons rätt att uttrycka sin åsikter. Men jag är redo att riskera att bli dömd för brott för hans rätt till det fria ordet när han skriver sitt hjärtas mening, förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i samband med publiceringen.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA