SD-artikel i Aftonbladet inte hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-10-20

Jimmie Åkessons omdiskuterade debattartikel i måndagens Aftonbladet innehåller inte hets mot folkgrupp, rapporterar TT

- Detta är inte någon uppenbar hets mot folkgrupp. Hade det varit det, så hade jag själv inlett en förundersökning. Men jag kommer sannolikt att få in anmälningar mot artikeln och då får jag titta närmare på saken, säger Justitiekanslern Göran Lambertz till TT.

Aftonbladet valde att publicera Jimmie Åkessons artikel trots att tidningen blivit avrådda att göra så på grund av risken för att fällas för hets mot folkgrupp.
– Jag är kanske inte redo att dö för JImmie Åkessons rätt att uttrycka sin åsikter. Men jag är redo att riskera att bli dömd för brott för hans rätt till det fria ordet när han skriver sitt hjärtas mening, förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i samband med publiceringen.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA