SD-artikel i Aftonbladet inte hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-10-20

Jimmie Åkessons omdiskuterade debattartikel i måndagens Aftonbladet innehåller inte hets mot folkgrupp, rapporterar TT

- Detta är inte någon uppenbar hets mot folkgrupp. Hade det varit det, så hade jag själv inlett en förundersökning. Men jag kommer sannolikt att få in anmälningar mot artikeln och då får jag titta närmare på saken, säger Justitiekanslern Göran Lambertz till TT.

Aftonbladet valde att publicera Jimmie Åkessons artikel trots att tidningen blivit avrådda att göra så på grund av risken för att fällas för hets mot folkgrupp.
– Jag är kanske inte redo att dö för JImmie Åkessons rätt att uttrycka sin åsikter. Men jag är redo att riskera att bli dömd för brott för hans rätt till det fria ordet när han skriver sitt hjärtas mening, förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i samband med publiceringen.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.