Sd vill införa lögndetektor i jakt på bidragsfuskare

Publicerad 2009-03-24

Sverigedemokraterna i Helsingborg vill att kommunen ska utreda möjligheten att använda lögndetektorer för att komma åt bidragsfuskare.

"För att ta ännu ett steg i kampen mot fusket vore det önskvärt att utreda som lögndetektorer (VRA) kan vara ett lämpligt verktyg för kommunen att använda, skriver de två Sverigedemokraterna Björn Söder och Kaarina Andersson i sin motion.

Systemet med lögndetektorer används i dag av 25 kommuner och fyra försäkringsbolag runt om i Storbritannien. Detektorerna lyssnar av rösten på personer som ringer in för att få bidrag eller försäkringspengar. Systemet har fått stark kritik. I Sveriges Radios vetenskapsradion menar den svenske professorn i språkvetenskap vid Stockholms universitet Francisco Lacerda att lögndetektorerna är en bluff.

Läs mer:


Vetenskapsradion: Britter använder omstridd lögndetektor
Ladda ner: Sverigedemokraternas motion
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA