Sd vill införa lögndetektor i jakt på bidragsfuskare

Publicerad 2009-03-24

Sverigedemokraterna i Helsingborg vill att kommunen ska utreda möjligheten att använda lögndetektorer för att komma åt bidragsfuskare.

"För att ta ännu ett steg i kampen mot fusket vore det önskvärt att utreda som lögndetektorer (VRA) kan vara ett lämpligt verktyg för kommunen att använda, skriver de två Sverigedemokraterna Björn Söder och Kaarina Andersson i sin motion.

Systemet med lögndetektorer används i dag av 25 kommuner och fyra försäkringsbolag runt om i Storbritannien. Detektorerna lyssnar av rösten på personer som ringer in för att få bidrag eller försäkringspengar. Systemet har fått stark kritik. I Sveriges Radios vetenskapsradion menar den svenske professorn i språkvetenskap vid Stockholms universitet Francisco Lacerda att lögndetektorerna är en bluff.

Läs mer:


Vetenskapsradion: Britter använder omstridd lögndetektor
Ladda ner: Sverigedemokraternas motion
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA