Sd vill införa lögndetektor i jakt på bidragsfuskare

Publicerad 2009-03-24

Sverigedemokraterna i Helsingborg vill att kommunen ska utreda möjligheten att använda lögndetektorer för att komma åt bidragsfuskare.

"För att ta ännu ett steg i kampen mot fusket vore det önskvärt att utreda som lögndetektorer (VRA) kan vara ett lämpligt verktyg för kommunen att använda, skriver de två Sverigedemokraterna Björn Söder och Kaarina Andersson i sin motion.

Systemet med lögndetektorer används i dag av 25 kommuner och fyra försäkringsbolag runt om i Storbritannien. Detektorerna lyssnar av rösten på personer som ringer in för att få bidrag eller försäkringspengar. Systemet har fått stark kritik. I Sveriges Radios vetenskapsradion menar den svenske professorn i språkvetenskap vid Stockholms universitet Francisco Lacerda att lögndetektorerna är en bluff.

Läs mer:


Vetenskapsradion: Britter använder omstridd lögndetektor
Ladda ner: Sverigedemokraternas motion
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro