SD vill stoppa bidrag till invandrarföreningar

Publicerad 2009-09-01

I en motion till Sundsvall kommunfullmäktige föreslår sverigedemokraten Johnny Skallin att kommunen omedelbart ska slopa alla bidrag till invandringföreningar, skriver Sundsvalls Dagblad.

Johnny Skallin menar i sin motion att devisen "ta seden dit man kommer" inte längre gäller i Sverige. Och att en av orsakerna är invandrarföreningarna. Skallin menar att föreningarna motverkar den assimilering som hans parti står för. I sin motion skriver han: "Årligen betalas det ut hundratusentals kronor i kommunala bidrag till invandrarförening vars syfte är att upprätthålla och förstärka hemlandets kultur och identitet i Sverige. Det främjar inte assimilering, eller integration som är det uttalade målet för riksdagspartierna".

Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration i Sundsvalls kommun föreslog i ett yttrande att Skallins motion ska avslås helt och hållet. Nämndens socialdemokratiske ordförande Joao Pinheiro jämför Skallins motion med 1930-talets extremhöger.
- Det handlade nu som då att de vill göra skillnad på folk och folk, att skapa en vi och dom-mentalitet, säger han till Sundsvalls Dagblad.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.