070802_inr_bjorn__soder.jpg\

Partisekreterare Björn Söder.
FOTO: Expo

SD:s partisekreterare i blåsväder

Publicerad 2009-03-26

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har hamnat i blåsväder sedan han i en intervju förespråkat införandet av dödstraff.

Sverigedemokraterna har tagit bort kravet om dödstraff ur sitt partiprogram. Trots det propagerar partisekreterare Björn Söder i en intervju med journalisten Pontus Mattsson, som arbetat med en bok om partiet, för ett införande av dödstraff. Enligt Sveriges radio motiverar Söder sin syn med att "en människa som tagit livet av en annan människa, om det inte finns förklariga skäl, har också förverkat sin rätt att åberopa rätten till liv." Söder påpekar att det är hans privata uppfattning och inte partilinjen.

Efter Sveriges radio avslöjande säger Björn Söder på partiets nättidning att han inte propagerar för dödsstraff och står bakom partiets hållning i frågan.

När Aftonbladet tidigare i år frågade 250 förtroendevalda representanter för Sverigedemokraterna vad de tycker i frågan, så svarade 31 procent att de vill införa dödsstraff. Motsvarande siffra bland befolkningen är enligt Sveriges radio 18 procent.

Frågan om dödsstraff är en känslig fråga inom partiet. När tidningen Fokus 2007 skickade ut en enkätundersökning till Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter svarade partiledningen med att skicka ett mejl till ledamöterna med instruktioner om hur de skulle svara. En av de frågor som rörde upp känslor var frågan om dödstraff. Då kommenterade Allan Jönsson, fullmäktigeledamot i Bjuv, frågan om dödsstraff till Fokus med: "vad gäller frågan om dödsstraff, är det inte dålig journalistik att göra det så lätt för sig?"
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA