070802_inr_bjorn__soder.jpg\

Partisekreterare Björn Söder.
FOTO: Expo

SD:s partisekreterare i blåsväder

Publicerad 2009-03-26

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har hamnat i blåsväder sedan han i en intervju förespråkat införandet av dödstraff.

Sverigedemokraterna har tagit bort kravet om dödstraff ur sitt partiprogram. Trots det propagerar partisekreterare Björn Söder i en intervju med journalisten Pontus Mattsson, som arbetat med en bok om partiet, för ett införande av dödstraff. Enligt Sveriges radio motiverar Söder sin syn med att "en människa som tagit livet av en annan människa, om det inte finns förklariga skäl, har också förverkat sin rätt att åberopa rätten till liv." Söder påpekar att det är hans privata uppfattning och inte partilinjen.

Efter Sveriges radio avslöjande säger Björn Söder på partiets nättidning att han inte propagerar för dödsstraff och står bakom partiets hållning i frågan.

När Aftonbladet tidigare i år frågade 250 förtroendevalda representanter för Sverigedemokraterna vad de tycker i frågan, så svarade 31 procent att de vill införa dödsstraff. Motsvarande siffra bland befolkningen är enligt Sveriges radio 18 procent.

Frågan om dödsstraff är en känslig fråga inom partiet. När tidningen Fokus 2007 skickade ut en enkätundersökning till Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter svarade partiledningen med att skicka ett mejl till ledamöterna med instruktioner om hur de skulle svara. En av de frågor som rörde upp känslor var frågan om dödstraff. Då kommenterade Allan Jönsson, fullmäktigeledamot i Bjuv, frågan om dödsstraff till Fokus med: "vad gäller frågan om dödsstraff, är det inte dålig journalistik att göra det så lätt för sig?"
Expo

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro