070802_inr_bjorn__soder.jpg\

Partisekreterare Björn Söder.
FOTO: Expo

SD:s partisekreterare i blåsväder

Publicerad 2009-03-26

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har hamnat i blåsväder sedan han i en intervju förespråkat införandet av dödstraff.

Sverigedemokraterna har tagit bort kravet om dödstraff ur sitt partiprogram. Trots det propagerar partisekreterare Björn Söder i en intervju med journalisten Pontus Mattsson, som arbetat med en bok om partiet, för ett införande av dödstraff. Enligt Sveriges radio motiverar Söder sin syn med att "en människa som tagit livet av en annan människa, om det inte finns förklariga skäl, har också förverkat sin rätt att åberopa rätten till liv." Söder påpekar att det är hans privata uppfattning och inte partilinjen.

Efter Sveriges radio avslöjande säger Björn Söder på partiets nättidning att han inte propagerar för dödsstraff och står bakom partiets hållning i frågan.

När Aftonbladet tidigare i år frågade 250 förtroendevalda representanter för Sverigedemokraterna vad de tycker i frågan, så svarade 31 procent att de vill införa dödsstraff. Motsvarande siffra bland befolkningen är enligt Sveriges radio 18 procent.

Frågan om dödsstraff är en känslig fråga inom partiet. När tidningen Fokus 2007 skickade ut en enkätundersökning till Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter svarade partiledningen med att skicka ett mejl till ledamöterna med instruktioner om hur de skulle svara. En av de frågor som rörde upp känslor var frågan om dödstraff. Då kommenterade Allan Jönsson, fullmäktigeledamot i Bjuv, frågan om dödsstraff till Fokus med: "vad gäller frågan om dödsstraff, är det inte dålig journalistik att göra det så lätt för sig?"
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA