Serbisk nynazistledare gripen

Publicerad 2009-04-20

Den serbiske nynazistledaren Goran Davidović som varit internationellt efterlyst greps under lördagen i Italien. 2008 dömdes han till fängelse i Serbien för att ha förolämpat deltagare i en demonstration på den internationella dagen mot fascism och antisemitism.

Det var i italienska Trieste som Goran Davidović, ledare för den serbiska nazistorganisationen Nacionalni Stroj, greps. I en antifascistisk demonstration i Belgrad 2005 hånade Goran Davidović flera demonstranter genom att bland annat höja sin arm i en nazistisk hälsning. Han dömdes till ett års fängelse för hets mot folkgrupp. Fängelsestraffet avtjänades aldrig. Istället sökte Goran Davidović visum för att resa till Italien. Visumet godkändes av den italienska ambassaden i Belgrad. Skälet till det var att Goran Davidovićs fru var bosatt i Italien. Ambassaden menar att de inte känt till omständigheterna och att visum utdelats enligt standardprocessen. De Serbiska myndigheterna har lämnat in en ansökan om att få Davidović utlämnad.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA