Serbisk nynazistledare gripen

Publicerad 2009-04-20

Den serbiske nynazistledaren Goran Davidović som varit internationellt efterlyst greps under lördagen i Italien. 2008 dömdes han till fängelse i Serbien för att ha förolämpat deltagare i en demonstration på den internationella dagen mot fascism och antisemitism.

Det var i italienska Trieste som Goran Davidović, ledare för den serbiska nazistorganisationen Nacionalni Stroj, greps. I en antifascistisk demonstration i Belgrad 2005 hånade Goran Davidović flera demonstranter genom att bland annat höja sin arm i en nazistisk hälsning. Han dömdes till ett års fängelse för hets mot folkgrupp. Fängelsestraffet avtjänades aldrig. Istället sökte Goran Davidović visum för att resa till Italien. Visumet godkändes av den italienska ambassaden i Belgrad. Skälet till det var att Goran Davidovićs fru var bosatt i Italien. Ambassaden menar att de inte känt till omständigheterna och att visum utdelats enligt standardprocessen. De Serbiska myndigheterna har lämnat in en ansökan om att få Davidović utlämnad.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA