Serbisk nynazistledare gripen

Publicerad 2009-04-20

Den serbiske nynazistledaren Goran Davidović som varit internationellt efterlyst greps under lördagen i Italien. 2008 dömdes han till fängelse i Serbien för att ha förolämpat deltagare i en demonstration på den internationella dagen mot fascism och antisemitism.

Det var i italienska Trieste som Goran Davidović, ledare för den serbiska nazistorganisationen Nacionalni Stroj, greps. I en antifascistisk demonstration i Belgrad 2005 hånade Goran Davidović flera demonstranter genom att bland annat höja sin arm i en nazistisk hälsning. Han dömdes till ett års fängelse för hets mot folkgrupp. Fängelsestraffet avtjänades aldrig. Istället sökte Goran Davidović visum för att resa till Italien. Visumet godkändes av den italienska ambassaden i Belgrad. Skälet till det var att Goran Davidovićs fru var bosatt i Italien. Ambassaden menar att de inte känt till omständigheterna och att visum utdelats enligt standardprocessen. De Serbiska myndigheterna har lämnat in en ansökan om att få Davidović utlämnad.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.