Skadestånd till ledare för nationalistparti i Slovakien

Publicerad 2009-06-15

Jan Slota, ledare för det slovakiska högerextrema partiet SNS, har tilldömts ett skadestånd på 20 000 Euro för en artikel i en slovakisk dagstidning.

I artikeln avslöjas att Jan Slota i sin ungdom hade samröre med en känd slovakisk kriminell. Artikeln, som hade rubriken "Han blev ledare över tjuvarna" var enligt Slota missvisande.

Ägarna till den slovakiska dagstidningen har överklagat domen. Enligt The Slovak Spectator undrar Jana Prístavková. PR-ansvarig på förlaget Ringier, hur domstolen kan tro att läsarna inte förstår att rubriken inte handlar om Jan Slota, utan om hans kriminella vän Jozef Rendek.

Jan Slotas slovakiska nationalistparti fick nyligen ett mandat i Europaparlamentet.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.