090120_inr_smr_1.jpg\

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen på nationaldagen i Stockholm 2008.
FOTO: Expo

SMR-aktivister misstänkta för våldsamt upplopp

Publicerad 2009-01-20

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen greps av polis efter att de på lördagen attackerat meningsmotståndare i centrala Göteborg. 14 av dem är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

Det var vid 13-tiden på lördagen vid Brunnsparken i centrala Göteborg som en grupp aktivister från Svenska motståndsrörelsen attackerade personer från Rättvisepartiet socialisterna. Glasflaskor och träpåkar ska ha använts under bråket, men polisen tog också knivar i beslag.

Ett tjugotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen greps. Fram till i måndags satt fjorton av aktivisterna, däribland ledarna för organisationen i Göteborg, Kalmar och Skåne anhållna misstänkta för våldsamt upplopp.

Fortfarande misstänkta


Under tisdagen beslutade åklagaren Göran Sjödell att släppa den sista av de fjorton aktivisterna eftersom häktningsskäl saknades. Men misstankarna mot de fjorton kvarstår.

- Grundmisstanken är våldsamt upplopp. Sedan gäller det misshandel, försök till misshandel och i vissa individuella fall brott mot knivlagen och lite annat, säger Göran Sjödell.

Anklagar "systemet"


"Om och om igen kan vi konstatera att Motståndsrörelsens aktivister inte behandlas rättvist av systemet, vilket är mycket frustrerande för de flesta av oss – men tyvärr är detta något man får vänja sig vid", skriver Svenska motståndsrörelsens Magnus Söderman apropå gripandena.

Enligt honom har aktivisterna fredat sig mot vänsterextremister på platsen.

Liknande bråk har uppstått vid tidigare tillfällen när aktivister från Svenska motståndsrörelsen varit vid Brunnsparken för att sälja sin tidning Nationellt Motstånd. Vid lördagens attack, liksom vid tidigare tillfällen, har merparten av aktivisterna varit tillresta från andra delar av landet.
Mikael Ekman, Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA