090125_sdusthlm_1.jpg\

Sverigedemokraternas ungdomsförbunds möte på Norrmalmstorg i Stockholm på söndagen blev oroligt. Sammanlagt grep polisen 66 motdemonstranter
FOTO: EXPO

Stenkastning och misshandel vid SDU-möte

Publicerad 2009-01-26

Polisen hade mycket att göra när Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, höll torgmöte i centrala Stockholm på söndagen. En sverigedemokrat misshandlades, och stenar och ägg kastades mot partiets talare av motdemonstranter.

Polisen grep sammanlagt 66 motdemonstranter. De fördes från platsen i en buss och släpptes senare under dagen. De flesta är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, men en person är anmäld för försök till våld mot tjänsteman efter att ha kastat sten mot polisen.

Inledningsvis såg det ut att bli en lugn eftermiddag på Norrmalmstorg i Stockholm. Några enstaka personer hade stannat till i regnet för att lyssna på SDU:s talare. Lugnet försvann dock snabbt i samband med att ett hundratal motdemonstranter tågade in på torget.

Kastade ägg och sten


Under den kommande timmen utsattes Sverigedemokraterna för sten- och äggkastning. Polisen hade fullt upp med att hålla motdemonstranterna borta från Sverigedemokraternas representanter.

Mötet arrangerades av Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, som sedan i höstas driver en kampanj mot vad de kallar för "svenskfientlighet". Enligt ungdomsförbundet utsätts etniska svenskar systematiskt för våld och kränkande behandling av invandrare. SDU menar vidare att detta våld och förtryck mörkas av både politiker och etablerad media.

"Hårdare tag"


Men av budskapet hördes inte mycket då det mesta dränktes i burop och hot. En motdemonstrant greps i samband med att han gjorde en rusning fram mot Erik Almqvist, ungdomsförbundets ordförande, som talade på platsen.

Almqvist besvarade angreppet med att säga att Sverigedemokraterna förespråkade en hårdare lagstiftning mot politiskt våld.
- När vi kommer till makten blir det hårdare tag. Då ska de här personerna inte få hålla på som de gör, sa han i mikrofonen.

I slutet av mötet misshandlades även en 18-årig SDU-medlem. Han blödde kraftigt ur munnen när polisen tog upp en brottsanmälan.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.