Stopp för SD-annonser

Publicerad 2009-09-18

I onsdags deklarerade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att tidningen inte kommer att ta in annonser från Sverigedemokraterna. Nu visar det sig att även Sydsvenska Dagbladet nekat Sverigedemokraterna från att annonsera.

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna anklagade pressekreteraren Mattias Karlsson Sydsvenskan för syssla med "politisk censur":
– I en demokrati är det väljarna och inte massmedia som skall bestämma vilka budskap som är bra, respektive dåliga.

Men enligt Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström har tidningen inget generellt stopp för annonser från Sverigedemokraterna. Den här gången var det annonsens budskap "Nej till islamisering" som gjorde att tidningen sa nej.
– Vi inför inte annonser som är kränkande eller bryter mot den demokratiska värdegrunden. "Nej till islamisering", är hets mot religionsutövare, inte religionskritik, säger Daniel Sandström i Sydsvenska Dagbladet.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.