1_1814.jpg\

1940 var Auschwitz ett koncentrationsläger för polska politiska fångar. I slutet av 1941 och i början av 1942 beslut Hitlerregimen att judar skulle transporteras till dödsläger i Polen. Minst 1,1 miljon människor ska ha dött i Auschwitz-Birkenau, som var ett komplex bestående av ett 40-tal läger.
Källa: "... om detta må ni berätta ..." av Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine.
FOTO: Martin Adolfsson

Svensk bakom stöld av Auschwitzskylt

Publicerad 2009-12-22

Det kan vara en svensk medborgare som ligger bakom stölden av Auschwitzskylten. Enligt vad Aftonbladet rapporterar så har mannen erbjudit tjuvarna stora summor för att utföra stölden.

Det var i på fredagen som det upptäcktes att någon stulit skylten med texten "Arbeit macht frei" som satt ovanför en av ingångarna till döds- och slavarbetarlägret Auschwitz i Polen. Natten till måndagen greps fem män i åldrarna 20-39. Skylten återfanns sönderklippt i tre delar. Nyheten om stölden fick stor uppmärksamhet och har fördömts runt om i världen.

Enligt Aftonbladet pekas nu en svensk medborgare ut av polska medier som en av hjärnorna bakom stölden. Han ska ha erbjudit stora pengar för skylten. Det är oklart om mannen opererat som mellanhand eller varit huvudman i stölden. Enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av så är det oklart om svensken är identifierad. Enligt vissa medierapporter ska det ha funnits planer på att föra skylten till Sverige. Motivet för stölden tros inte vara politiskt utan ekonomiskt.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA