1_1814.jpg\

1940 var Auschwitz ett koncentrationsläger för polska politiska fångar. I slutet av 1941 och i början av 1942 beslut Hitlerregimen att judar skulle transporteras till dödsläger i Polen. Minst 1,1 miljon människor ska ha dött i Auschwitz-Birkenau, som var ett komplex bestående av ett 40-tal läger.
Källa: "... om detta må ni berätta ..." av Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine.
FOTO: Martin Adolfsson

Svensk bakom stöld av Auschwitzskylt

Publicerad 2009-12-22

Det kan vara en svensk medborgare som ligger bakom stölden av Auschwitzskylten. Enligt vad Aftonbladet rapporterar så har mannen erbjudit tjuvarna stora summor för att utföra stölden.

Det var i på fredagen som det upptäcktes att någon stulit skylten med texten "Arbeit macht frei" som satt ovanför en av ingångarna till döds- och slavarbetarlägret Auschwitz i Polen. Natten till måndagen greps fem män i åldrarna 20-39. Skylten återfanns sönderklippt i tre delar. Nyheten om stölden fick stor uppmärksamhet och har fördömts runt om i världen.

Enligt Aftonbladet pekas nu en svensk medborgare ut av polska medier som en av hjärnorna bakom stölden. Han ska ha erbjudit stora pengar för skylten. Det är oklart om mannen opererat som mellanhand eller varit huvudman i stölden. Enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av så är det oklart om svensken är identifierad. Enligt vissa medierapporter ska det ha funnits planer på att föra skylten till Sverige. Motivet för stölden tros inte vara politiskt utan ekonomiskt.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA