1_1814.jpg\

1940 var Auschwitz ett koncentrationsläger för polska politiska fångar. I slutet av 1941 och i början av 1942 beslut Hitlerregimen att judar skulle transporteras till dödsläger i Polen. Minst 1,1 miljon människor ska ha dött i Auschwitz-Birkenau, som var ett komplex bestående av ett 40-tal läger.
Källa: "... om detta må ni berätta ..." av Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine.
FOTO: Martin Adolfsson

Svensk bakom stöld av Auschwitzskylt

Publicerad 2009-12-22

Det kan vara en svensk medborgare som ligger bakom stölden av Auschwitzskylten. Enligt vad Aftonbladet rapporterar så har mannen erbjudit tjuvarna stora summor för att utföra stölden.

Det var i på fredagen som det upptäcktes att någon stulit skylten med texten "Arbeit macht frei" som satt ovanför en av ingångarna till döds- och slavarbetarlägret Auschwitz i Polen. Natten till måndagen greps fem män i åldrarna 20-39. Skylten återfanns sönderklippt i tre delar. Nyheten om stölden fick stor uppmärksamhet och har fördömts runt om i världen.

Enligt Aftonbladet pekas nu en svensk medborgare ut av polska medier som en av hjärnorna bakom stölden. Han ska ha erbjudit stora pengar för skylten. Det är oklart om mannen opererat som mellanhand eller varit huvudman i stölden. Enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av så är det oklart om svensken är identifierad. Enligt vissa medierapporter ska det ha funnits planer på att föra skylten till Sverige. Motivet för stölden tros inte vara politiskt utan ekonomiskt.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.