Sverigedemokrat uppmanas lämna sitt uppdrag

Publicerad 2009-09-28

Den sverigedemokratiska kommunpolitikern Jan Hansveden uppmanas av partistyrelsen att avsäga sig sina politiska uppdrag och inte kandidera i det kommande valet.

Om han gör det kan han få stanna kvar i partiet, rapporterar TT.

Det var Hansvedens utspel om att tillåta ett moskébygge på en av hans tomter som fick Sverigedemokraternas partistyrelse att se rött. I somras bad han Landskrona kommun om synpunkter på det tilltänkta bygget. Ett bygge som ligger stick i stäv med Sverigedemokraternas ideologi.

- Jan Hansveden uppmanas att avsäga sig sina uppdrag och att ligga lågt ett tag. Det ger inget trovärdigt intryck att som SD-politiker lägga ett ironiskt och skämtsamt förslag, säger Carina Herrstedt, suppleant i partistyrelsen, till Helsingborgs Dagblad.

Jan Hansveden säger till Helsingborgs dagblad att han ska fundera över partistyrelsens villkor. Samtidigt tillbakavisar han att det skulle röra sig om ett skämt.

- Nej, det var inget skämt. Jag har många som lagt bud på fastigheten och vill köpa, säger han.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.